9.98 El Ortigal (TF-237) – Santa Cruz

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Lange wandeling met fraaie gedeelten. (Middel)zwaar. Vanwege de lengte neigen we naar zwaar.
Vanaf Santa Cruz tot aan Puerto Santiago is een pelgrim pad van ca. 115-120 km. Er zijn klaarblijkelijk twee versies. Welke de juiste is, is ons onbekend. Hebben het voornemen, als we het volledige pelgrim pad in kaart hebben gebracht, deze op te nemen onder 0.03 Pelgrimage Santa Cruz – Puerto Santiago.

Deze wandeling begint bij waypoint 9.98 Camino Guillén en is verbonden met de wandelingen 3.58/9 La Esperanza RW1/2. Wij zijn begonnen vanaf waypoint Bus La Cruz Chica (TF-152) omdat het 1e gedeelte tot aan dit waypoint niets toevoegt. Vanaf waypoint Cmo de la Caňada tot aan het eindpunt (ca. 2.7 km) hebben we met de auto verkend. Reden daarvoor was de noodzakelijke aansluiting.

Het eerste (vervelende) gedeelte gaat langs de TF-152. Drukke weg. Bij ons beginpunt is een voetgangersbrug over de TF-5 gemaakt. De enige reden voor de brug zou het pelgrimpad kunnen zijn want zowel als het begin- als het eindpunt komt ‘nergens’ op uit. Na ca. 2 km komen we in rustiger vaarwater. Nadat we de TF-113 onderdoor zijn gegaan krijgen we langzamerhand weer de fraaie vergezichten. Het eerste gedeelte is flink klimmen (over asfalt).

Zien nog wat zwartbont en rood vee. De melk hiervan kan zeker geen weidemelk genoemd worden ondanks het feit dat ze waarschijnlijk 365 dagen in de open lucht verblijven!
Krijgen daarna een sterk dalend pad en asfaltweg. Gaat over in een milde daling. Onze ervaring is dat de rekening van de daling betaald moet worden. In Valle Jimenéz tot aan waypoint 9.98.3 El Roque nog een pittige stijging. Daarna begint de Camino de Las Lecheras. Niet voor hoogtevrezers. Op een aantal punten is staaldraad aangebracht en/of een hekwerk geplaatst. Of het aan ons ligt weten we niet maar wij vonden het volstrekt onvoldoende. Desondanks is het met de nodige voorzichtigheid goed te doen. Het allerlaatste gedeelte is een steile trap naar de Calle Las Lecheras. Het asfalt gaat over in een trapsgewijze betegelde straat maar dát is – tot onze verbazing – niet de pelgrimsroute. Bij een hekje (afgesloten ; gemakkelijk te openen) naar beneden! (omdat we eerst eraan voorbij gelopen zijn, zijn we later van beneden naar boven geklommen).
Dáárom waypoint 9.98 hekje geplaatst. Met name het 1e gedeelte moet met de nodige voorzichtigheid gelopen worden. Pelgrims hebben hier minder last omdat ze van ‘beneden’ komen.
Als we voor de (2e!) keer op de Calle Tajinaste komen, komen we langzamerhand in het drukke gedeelte van Santa Cruz.

Omdat we in een straat lopen met aan beide kanten hoge gebouwen begint zelfs de GPS 66sr af te wijken! Steken de Plaza Weyler over en komen dan in een zeer druk gedeelte waar de voetgangers het voor het zeggen hebben! Oók hier geeft de GPS geen goed signaal hetgeen we niet verwacht hadden.
Daarna gaan we linksaf de Calle Candelaria in die ons brengt bij ons eindpunt, de fraaie Iglesia de Nuestra Senora de la Concepcion ofwel het beginpunt van de pelgrimage naar Puerto Santiago.
Gaan weer terug naar het punt waar we linksaf zijn gegaan en gaan dan rechtdoor naar de taxi’s in de nabijheid van waypoint Plaza Espana. Voor ca. 25 euro (2024) in een half uur weer terug naar ons beginpunt.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
Guamasa – El Portezuelo (TF-152), waypoint Bus La Cruz Chica (TF-152)
Lengte:
19.9 km
Tijdsduur:
4.5 uur
Hoogteverschil:
Ca. 270 meter stijgen en bijna 900 meter dalen.
Zwaarte:
Zwaar
Extra tips/opmerkingen:

1. Wandelstokken aanbevolen; geen hoogtevrees; niet bij regen en stapzekerheid.
2. Vanaf aangegeven beginpunt ca. 17 km. Aangegeven tijdsduur vanaf Guamasa – El Portezuelo. Zie opmerkingen in de tekst t.a.v. pelgrimpad.

Gewandeld:
20/03/2024
Verbindingen:

El Ortigal (TF-237)
Bus: waypoint Bus El Ortigal (TF-237), halte 1662/1604, lijn 54 (ca. 600 meter afstand beginpunt)
Auto: in nabijheid waypoint 9.98 Camino Guillén
Guamasa – El Portezuelo (TF-152)
Bus: waypoint Bus La Cruz Chica (TF-152), lijnen 011/2, 224/53, 051 en 104, halte1240/1189.
Auto: in nabijheid waypoint Bus La Cruz Chica (TF-152)
Valle Tabares (TF-111)
Bus: waypoint Bus Ctera El Rosarito, lijn 228, halte Charca de Tabara.
Santa Cruz
Bus: langs de TF-4.
Taxi: nabijheid waypoint Plaza Espana