9.91 Las Mercedes RW5 (TF-12)

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Fraaie (middel)zware wandeling!
Vertrekpunt de bushalte aan de TF-12 of nabijheid van de kerk. Wij zijn vertrokken direct na de rotonde richting kerk (Calle Olof Palme) omdat daar parkeerruimte was. Naast de rotonde een (vervallen) Parque la Felicidad waar (nog) twee bankjes staan.
Het eerste gedeelte – over asfalt – naar waypoint KP2GR131 vonden wij het zwaarste gedeelte van de wandeling!
Daarna een pad (zijn voorbij gegaan aan het uitzichtpunt 9.58.1) wat redelijk sterk stijgt. Bij waypoint 8.65.2 kunnen we extra genieten van de omgeving.

Gaan dan het bos in en nemen de afsnijder bij waypoint 9.60 Afsnijder. Op de topo-kaart als onverharde weg aangeduid maar het is een zeer smal pad met veel groen aan beide kanten. Karakter: kruip- en sluip door.
Bij en na regen beslist af te raden: het halve rondje, via de échte onverharde weg, doorlopen (ca. 400 meter extra).
De onverharde weg gaat later over in een Alpine Trail (T1). Op een aantal punten flinke afdalingen en ook bij- en na regen raden wij dit af. Geldt ook voor het smalle gedeelte aan de rand van de berg. Als we op asfalt komen begint voor ons de bewegwijzering richting Cruz del Carmen.

Bij waypoint KP PedAlvarez kiezen we voor Cruz del Carmen. Een onverharde weg die we blijven volgen totdat we linksaf een pad zien dat ons moet leiden naar Las Mercedes. Sterk dalend waar we de nodige voorzichtigheid in acht moeten nemen. Ook niet verantwoord bij- en na regen! Een kort stuk met aan beide zijden struiken (ook bramen) maar we kunnen er nog door omdat het pad blijkbaar veel belopen wordt. Aan het eind liggen nog een aantal bomen over het pad maar deze hindernissen zijn goed te nemen. Eenmaal op de TF-12 zijn we weer dicht bij onze eindbestemming.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
Las Mercedes, waypoint BusLasMercedes
Lengte:
11 km
Tijdsduur:
4 uur
Hoogteverschil:
500 meter (totaal)
Zwaarte:
Middelzwaar
Extra tips/opmerkingen:

Niet bij regen (onverantwoord) en wandelstokken ‘vereist’

Gewandeld:
17/01/2024
Verbindingen:

Las Mercedes (TF-12)
Bus: waypoint BusLasMercedes, lijnen 270, 271, 273, 274, 275 en 076, haltes 2090/2082 (Cruz El Camino)
Auto: in nabijheid bushalte OF bij de kerk (meer ruimte) waypoint Las Mercedes