9.88 San Andrés RW2 (TF-12)

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Middelzwaar en (zeer) fraai maar niet bij regen en hoogtevrees.
Ons vertrekpunt is mede gekozen vanwege de parkeermogelijkheid ‘onder’ de TF-12 Nadat de brug over de Barranco del Cerdado de San Andrés is gepasseerd direct rechts naar beneden (vóór de bushalte). Wij gaan óók over de Barranco en gaan dan rechtsaf. Gaan parallel langs de Barranco lopen (tijdens onze wandeling een gedeelte afgesloten).
Gaan linksaf een pad op wat ons brengt op asfalt. Asfalt gaat over in een onverharde weg/pad. Het echte pad wijkt soms af van de digitale kaart. Een aantal gedeelten kosten (veel) extra inspanning vanwege begaanbaarheid,  hoogteverschil en breedte (langs de rotswand). Zéker niet geschikt voor hoogtevrezers!

Bij waypoint 9.88.3 voetpad splitst zich een pad af. De Inselkarte is de enige digitale kaart die een (berg) pad aangeeft. Loopt ‘dood’ op een ‘klettersteig’ die niet toegankelijk is. Afstand h/t ca. 3 km.
Na dit waypoint lijkt het gemakkelijker te gaan maar onverwacht krijgen we toch een aantal lastige punten. Gaan een onverharde weg op die ons leidt naar Cuevas de San Andrés. Helaas waren we genoodzaakt eerder te stoppen vanwege gebrek aan zicht op een pad. Het tweede uitstapje gaat naar Atalaya de San Andrés. Mooi zicht op de haven. Aan het eind is een gebouw waar je naar binnen kunt. Hebben we niet gedaan. Onbekend met de oorspronkelijke bestemming van het gebouw.

We dalen verder op een onverharde weg  die uitkomt op asfalt. De daling via het asfalt valt niet tegen. Aan het eind van de wandeling maken nog een omweg naar de TF-121 omdat langs deze weg een frequente busverbinding is met Santa Cruz.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
TF-12, San Andrés, waypoint San Andrés (TF-12
Lengte:
8.2 km
Tijdsduur:
3 uur
Hoogteverschil:
340 meter (totaal)
Zwaarte:
Middelzwaar
Extra tips/opmerkingen:

Niet bij regen; wandelstokken ‘verplicht’; geen hoogtevrees en stapzekerheid.
Vanwege Calima geen scherpe foto’s.

Gewandeld:
13/12/2023
Verbindingen:

San Andrés (TF-12 – TF-121)
Bus: waypoint Bus San Andrés TF-12, lijnen 946 en 947, haltes 1475/1588 (El Puente)
Bus: waypoint Bus San Andrés (TF-121), lijnen 910 (frequent Plaza España [Santa Cruz]– Playa De Las Teresitas) en 945, haltes 9326/28  Ca. 700 meter afstand van waypoint parkeren auto.
Auto: waypoint San Andrés (TF-12)