9.77 La Laguna – Santa Cruz

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Fraaie en enerverende wandeling!
Ooit is er een project geweest voor een PR-wandeling vanaf La Laguna naar Santa Cruz. Waarom de werkzaamheden aan deze wandeling zijn gestopt is ons niet duidelijk (geworden) mede gelet op het feit dat een deel van deze PR-wandeling deel uitmaakt van het tracé van de lange afstandswandeling GR-131.

Heel vervelend is het, zacht uitgedrukt , dat een eigenaar die een huis heeft kunnen bouwen dankzij een onverharde weg (staat vermeld op de officiële Topo-kaart) en deze weg vervolgens gaat afsluiten. Zelfs voor wandelaars is het een onneembare hindernis. In de middle of nowhere staat een bordje dat het pad (= route van de geplande PR-wandeling) niet gevolgd mag worden. Wij zijn doorgelopen en bij het waypoint 9.77 ten onrechte afgesloten wordt weer dreigende taal geuit dat zich verderop uit in een hoog hek met prikkeldraad! Terugkeren is geen optie!

Waarschijnlijk is het beginpunt van de PR-wandeling de Catedral in Laguna. Wij zijn vertrokken vanaf de (betaalde) parkeerplaats aan de Calle Quinteras. Hebben ‘even’ de straat gevolgd maar zijn vrij snel in de barranco gegaan (ook bestraat!) maar wel rustiger.
Asfalt in het begin, het tussenstuk bij Valle Jimenez en aan het eind in Santa Cruz. Heel mooie paden/onverharde wegen met fraaie vergezichten tussen de asfaltgedeelten. Ons was droog weer voorspeld maar zowel onderweg als bij het vertrekpunt regende het flink. Even gewacht en toen zijn we vertrokken. De ‘begin’ paden waren redelijk glibberig. Als het weer zou gaan regenen hadden we zeker teruggegaan! Maar zelfs de zon kwam uitbundig tevoorschijn. Het gevaar was geweken temeer daar de paden een hardere ondergrond kregen.

Bij waypoint 9.77 ten onrechte afgesloten hebben wij nog een alternatief geprobeerd (waren eerder voorbij een ‘pad’ gelopen maar dat liep op niets uit). Feitelijk ‘ten einde raad’ zijn we een onverharde weg opgegaan richting een gebouw (dat meestal eindigt bij zo’n gebouw, wat nu ook het geval was) maar naast/onder het gebouw stond een vervallen woning (?). Een kort stuk over vroegere cultuurgrond (?) en toen leek er een pad ontstaan (?) te zijn. We gingen recht op een verharde weg aan. Hoogteverschil tussen het pad en de weg ca. 1.5-2 meter maar wandelaars waren ons klaarblijkelijk voorgegaan.

Krijgen dan een flinke stijging via asfalt en komen dan op een pad. Op een aantal punten voorzien van een leuning en staaldraad. Ondanks deze ‘beveiliging’ is het geen pad voor hoogtevrezers! Bij waypoint Pad GR131 dalen we af – via een trap – naar de weg en daar is ook de Cueva Roja. Heel bijzonder is dat we daarna een heel lange ‘trap’ afgaan die ons brengt bij de TF-111. Langs de trap zijn weer (lange) ‘opgaande’ trappen naar huizen. Onvoorstelbaar wat voor inspanning het kost om even boodschappen te doen!

Gaan nu dwars door de stad (gedeeltelijk winkelgedeelte). Nog een heel stuk voordat wij bij de Plaza España zijn! Op een steenworpafstand vóór de Plaza staan taxi’s. Het terugbrengen naar onze beginpunt kostte ca. 15 euro.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
La Laguna, Calle Quinteras, waypoint Calle Quinteras
Lengte:
14.9 km
Tijdsduur:
4.5 uur
Hoogteverschil:
350 meter stijgen en 900 meter dalen (totaal)
Zwaarte:
Zwaar
Extra tips/opmerkingen:

Wandelstokken ‘vereist’; geen hoogtevrees; niet bij regen en stapzekerheid

Gewandeld:
15/12/2021
Verbindingen:

La Laguna
Bus: in nabijheid diverse haltes. Bij stadhuis en politie. Taxistandplaats bij Ermita de San Miguel.
Auto: in nabijheid Calle Quinteras (betaald [aanbevolen] en onbetaald)

Santa Cruz
Bus: langs de TF-5 en/of waypoint BusSantaCruz
Taxi: nabijheid waypoint Plaza Espana