9.60 Las Mercedes RW2 (TF-12)

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Vertrekpunt is waypoint BusLasMercedes aan de TF-12. Zware wandeling. Fraaie vergezichten maar óók relatief veel in het bos ofwel tussen de struiken. Advies: met de wijzers van de klok lopen.
Het eerste gedeelte is een steile klim via asfalt. Meestentijds erg inspannend. Voorbij waypoint KP2 GR131 begint een (oud) pad. Op een aantal punten behoorlijk geërodeerd. O.i. mede veroorzaakt door mountainbikers. Bij waypoint 9.60 Afsnijder staat op de OSM-kaart vermeld ‘onverharde’ weg. Dat is het zéker niet. Eerder een heel smal pad (hebben we gelopen). Adviseren het ‘rondje’ te nemen (ruim 400 meter extra).

We kunnen genieten van de fraaie uitzichten! Maar als we in het ‘bos’ komen is het gedaan met de uitzichten. Komen op het asfalt (Camino Del Monte; ca. 1.4 km) en passeren de Area Recreativa La Quebrada. Aan het eind van het asfalt komen we op de bewegwijzerde route PR TF-12 naar Cruz del Carmen. Op een aantal plaatsen zijn ‘boomstam-trappen’ gemaakt. Zónder deze boomstammen zou het pad – bij regen – vrijwel onbegaanbaar worden. Ook op plaatsen waar weinig hoogteverschil is, kan het bij regen zeer glad zijn.
Het belangrijke toeristische punt Cruz del Carmen steken we over en lopen naar het uitzichtpunt. Bij helder weer heel mooi!

Als we op de PR TF-1 komen lopen we eerst over een vlonder. Reden zal ongetwijfeld zijn dat bij regen het onderliggende (?) pad onbegaanbaar is. Nu kunnen ook rolstoelgebruikers naar het uitzichtpunt Llano de Los Loros. We komen weer in het bos en het pad is zeer sterk geërodeerd. Gelukkig zijn er ‘trappen’ maar helaas niet overal. Een mooi maar vervelend pad! Volgen feitelijk de Barranco de Las Mercedes en steken een aantal keren, via een bruggetje, de barranco over.
Gaan weer de TF-12 over en gaan dan parallel met de TF-12 naar Las Mercedes. Bij de kerk in Las Mercedes begint, zoals gebruikelijk, de wandeling naar Cruz del Carmen. Zijn nu bijna bij onze eindbestemming: nog een klein beetje asfalt!

 

Aanvullende informatie

Beginpunt:
Las Mercedes, waypoint BusLasMercedes
Lengte:
12.1 km
Tijdsduur:
4.5 uur
Hoogteverschil:
500 meter (totaal)
Zwaarte:
Zwaar
Extra tips/opmerkingen:

Niet bij regen en wandelstokken aanbevolen.

Gewandeld:
22/12/2017
Verbindingen:

Las Mercedes TF-12
Bus: waypoint BusLasMercedes, lijnen 270, 271, 273, 274, 275 en 076, haltes 2090/2082 (Cruz El Camino)
Auto: in nabijheid bushalte