9.59 San Andrés RW1 (TF-12)

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Zéér zware maar zeer aangename wandeling met indrukwekkende vergezichten!! Foto’s schieten dan tekort. Bij San Andrés is het mooie Teresitas strand. Tijdens onze wandeling was het fraai (strand)weer! Wandelstokken ‘verplicht’; geen hoogtevrees, stapzekerheid en niet bij regen. Advies: tégen de wijzers van de klok lopen.
Wij zijn vanaf de parkeerplaats (waypoint San Andrés (TF-12)) vertrokken. Een ‘zijweg’ van de TF-12. Op dat punt is ook een bushalte (waypoint Bus San Andrés TF-12)). Aan de TF-121 is ook een bushalte. Frequentere busverbinding met Santa Cruz. Is op ca. 700 meter afstand van de parkeerplaats.

Lopen langs de barranco waar klaarblijkelijk ook huizen gebouwd zouden/zullen worden. Goed opletten want sommige putdeksels zijn verdwenen of niet aangebracht. De weg gaat over in een pad en omdat het de afgelopen dagen geregend heeft zijn de barranco’s op onze tocht voorzien van water. Het kán net. Bij/na veel regen is het o.i. niet mogelijk ofwel onverantwoord de wandeling te maken. De regen heeft er ook voor gezorgd dat op een aantal punten de nodige voorzichtigheid in acht moet worden genomen. We hebben gezien dat de route ook gebruikt is door ‘hardlopers’ getuige linten aan struiken. Bramen schijnen altijd te groeien waar het pad het smalst is. Zeer onaangenaam.

In het begin wordt het pad ‘onderbroken’ door geasfalteerde gedeelten maar als het asfalt ophoudt begint een heel stevige klim. Aan de ondergrond is te zien dat het een ‘oud’ pad is waar geen onderhoud aan wordt gepleegd. Heel jammer want het pad ligt in een schitterend landschap. Het laatste gedeelte vóór de TF-123 gaat door het bos. Kán glibberig zijn. Volgen nu de TF-123. Op een aantal punten uitzicht naar de ‘noord’ kant. Passeren Albergue Montes de Anaga (soort jeugdherberg). Twee Miradors zien we maar deze kunnen de vergelijking niet aan met de uitzichten die we tijdens onze klim hebben gehad. Even voorbij Mirador Bailadero gaan we een pad op. Komen op de TF-12 en gaan dan rechtsaf, over de brug, en dan direct (links) vrij steil naar beneden (beton).

Even vóór de TF-12 gaan we linksaf de Camino Del Cerdado de San Andrés op. Eigenlijk af! Grotendeels een heel lange trap naar beneden. Kan glibberig zijn en daarom is uiterste voorzichtigheid geboden. Ligt weer fraai in het landschap. Opnieuw een aantal (natte!) barranco’s overgestoken. Soms had zich een watervalletje gevormd.
Op het punt dat het pad overgaat in asfalt zijn we op ca. 200 meter hoogte. Daarom is de afdaling niet onaangenaam. Het laatste stuk gaat vlak langs de barranco en komt uit bij de parkeerplaats via een brug over de barranco. Voor de bus aan de TF-12 moeten we klein ommetje maken.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
TF-12, San Andrés, waypoint San Andres
Lengte:
16.6 km
Tijdsduur:
7 uur
Hoogteverschil:
900 meter (totaal)
Zwaarte:
Zeer zwaar
Extra tips/opmerkingen:

Niet bij regen; wandelstokken ‘verplicht’; geen hoogtevrees en stapzekerheid.
Track (9.59.1 naar bushalte met frequente verbinding naar Santa Cruz) bijgevoegd.

Gewandeld:
18/12/2017
Verbindingen:

San Andrés (TF-12 – TF-121)
Bus: waypoint Bus San Andrés TF-12, lijnen 946 en 947, haltes 1475/1588 (El Puente)
Bus: waypoint Bus San Andrés (TF-121), lijnen 910 (frequent Plaza España [Santa Cruz]– Playa De Las Teresitas) en 945, haltes 9326/28. Ca.. 700 meter afstand vanaf waypoint auto.
Auto: waypoint San Andrés (TF-12)