9.52 Punta del Hidalgo RW2

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Vertrekpunt is het einde van de TF-13 (waypoint PuntaHidalgo) Daar is ook een bushalte. Niet lopen bij regen of natte ondergrond! Met de wijzers van de klok mee lopen. Wandelstokken voor de scherpe afdaling zijn o.i. onmisbaar. Een heel mooie maar zeer zware wandeling! De PR TF-10 (9.01 Cruz del Carmen – Punta del Hidalgo) is een zeer fraaie route. Nu vertrekken we vanaf ‘beneden’. Tot aan Chinamada is het bijna 600 meter klimmen. Behoorlijk pittig. Maar de omgeving is adembenemend!

Bij waypoint Abaja hebben we óók heel fraai uitzicht op de zee/kustlijn etc. (Gelukkig) afgezet met een ‘hek’ werk! In Chinamada is een bushalte (wel aanduiding maar of de verbinding er daadwerkelijk nog is hebben wij niet kunnen vaststellen) en parkeerruimte en voldoende gelegenheid de inwendige mens te versterken. Wij gaan rechts een prima pad op dat ‘opgeschoond’ is. Ook een mooi pad. Bij de wandelingen 9.47-9.48 (Batán de Abajo RW2/3) waren er twee lastige punten maar deze zijn niet meer aanwezig.
Langs dit pad loopt aan het ‘eind’ de Barranco Del Rió. ALS het water in de Barranco stroomt adviseren wij in Batán de Abajo de bewegwijzerde route PR TF-11 naar Punta del Hidalgo te nemen.

Nemen nu een ‘afsnijder’ naar Batán de Abajo. Prima en duidelijk pad maar het is wel een behoorlijk stevige klim. In Batán komen we weer op de bewegwijzerde route PR TF-11 richting Punta del Hidalgo maar wij gaan rechtsaf bij een bord Punta del Hidalgo 1.30 uur’. Is een ‘oude’ wybertjes route. Hebben er 2.5 uur over gedaan. Sterk dalend pad in een schitterend landschap. Veel ‘trappen’ maar op sommige punten is het belangrijk goed op te letten en de tijd te nemen.
Bij waypoint 9.52.2 is het mogelijk het ‘water’ kanaal te nemen. Is een ‘verboden’ route maar wij hebben een kort stuk gelopen (stond droog) en kwamen bij een overhangende rots. Wij vinden het niet verantwoord deze route te nemen omdat – volgens de Rother gids (!!) meerdere punten zijn waar overhangende rotsen zijn. Vinden het onbegrijpelijk dat deze ‘route’ in wandelgidsen staat. Bij waypoint 9.52.1 is – gerekend vanaf Punta del Hidalgo – het begin van deze niet aanbevolen route.
Door de Barranco Del Río is ook geen pretje. Vraagt vrij veel inspanning en aandacht. Maar we hebben kikkertjes in het water en schrijvers op het water gezien. Bovendien kan er behoorlijk wat water in de Barranco staan (denken wij). Wij hebben alle hindernissen genomen maar de laatste kilometers waren niet gemakkelijk!

Aanvullende informatie

Beginpunt:
TF-13, waypoint PuntaHidalgo
Lengte:
12.7 km
Tijdsduur:
5.5 uur
Hoogteverschil:
975 meter (totaal)
Zwaarte:
Zeer zwaar
Extra tips/opmerkingen:

Niet bij regen, geen hoogtevrees en wandelstokken aanbevolen

Gewandeld:
30/01/2017
Verbindingen:

Punta del Hidalgo TF-13
Bus: TF-13, lijnen 050 en 105, haltes 1324/1330, waypoint Punta Hidalgo
Auto: idem