9.48 Batán de Abajo RW3

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Samengestelde wandeling van 9.46 en 9.47. Prachtige maar zeer zware tot extreme route! Geen wandeling zónder wandelstokken!! Vertrekpunt is de bushalte in Batán de Abajo (bus vanaf La Laguna). Als we ietwat gestegen en in het dorp zijn, is het landschap direct adembenemend. Eerste gedeelte bewegwijzerd (PR TF-11) maar we buigen naar links en gaan een duidelijk pad op. Tot onze verrassing is dit een ‘oude’ route met de ons bekende wybertjes.

Komen weer op de TF-143 en maken 2 afsnijders. Zijn nu een tijd lang in het bos. Op een aantal punten behoorlijk ‘glibberig’ en zeer sterk geërodeerd. Geldt eveneens voor het gedeelte van de bewegwijzerde wandeling. Krijgen dan te maken met een lastige daling (in het bos). Meestal ‘vochtig’ en daarom kan de ondergrond glad zijn. Na de sterke afdaling komen we weer in ‘open’ gebied en lopen dan langs de Barranco del Rio. Omdat het de laatste tijd in het gebied vrij veel geregend heeft ‘horen’ we het water en zien we ook watervalletjes. Opnieuw een bijzonder mooi gebied. Bij Batan de Arriba gaan we rechts van de bewegwijzerde route af (trap). Even verderop komen wat paden ’tezamen’. Op zo’n moment is de GPS een ‘heerlijk’ instrument om de juiste route te kiezen.

Komen heel even op een 4×4 weg. Houden ietwat links aan waar een pad begint. Wel heel sterk geërodeerd. Naar boven meestal niet zo probleem maar naar beneden erg inspannend. Vóór een huis gaan we rechtsaf een pad op (staat niet vermeld op enige kaart). Sluit aan op de PR TF-10. Bij de ‘aansluiting’ staat zelfs nog paal met een wegwijzer ‘richting’ Los Morales! De PR TF-10 is kortstondige verademing. Wordt heel veel belopen. Vóór Chinamada gaan we links van de route af. Zien dat het pad is/wordt opgeschoond. Komen zelfs een grote ‘schoonmaak’ ploeg tegen. Ruim twee maanden later (22 februari 2017) geconstateerd dat het over de gehele lengte is opgeschoond. Steken nog een paar keer de Barranco del Rio over en het laatste stuk loopt grotendeels parallel met de barranco. Bij een woning staat nog een informatie-paneel op een ‘dorsplaats’. Aan de overkant is de Cuevo Del Lino. Steken de barranco, met een brug (!), over en zijn dan weer bijna op de bewegwijzerde route PR TF-11. Nog een korte stijging en we zijn weer bij onze eindbestemming.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
TF-143, El Batán, waypoint BusElBatan
Lengte:
13.6 km
Tijdsduur:
7 uur
Hoogteverschil:
1175 meter (totaal)
Zwaarte:
Zeer zwaar
Extra tips/opmerkingen:

Niet bij regen en wandelstokken aanbevolen

Verbindingen:

Batán de Abajo (El Batan) TF-143
Bus: TF-143, eindhalte, lijn 274 (vanaf La Laguna), waypoint BusElBatan
Auto: idem