9.47 Batán de Abajo RW2

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Schitterende maar zware route! Afstand nog geen 9 km. Geen wandeling zónder wandelstokken!! Eerste gedeelte van de route is bewegwijzerd (PR TF-11). Opnieuw vastgesteld dat er nog steeds behoorlijk wat water loopt door de Barranco del Rio. Bij het ‘oversteken’ goed opletten. Bij helder weer zeer fraaie uitzichten. Bij Batán de Arriba gaan we links van de bewegwijzerde route af (trap op). Even verderop komen wat paden ’tezamen’. Op zo’n moment is de GPS een ‘heerlijk’ instrument om de juiste route te kiezen.

Komen heel even op een 4×4 weg. Houden ietwat links aan waar een pad begint. In de door ons voorbereide route ‘moest’ er verderop een pad ‘rechts’ beginnen maar – na enig zoeken – niet gevonden! Ons ‘nieuwe’ pad buigt een beetje naar links en is goed zichtbaar. Wel heel sterk geërodeerd. Naar boven meestal niet zo probleem maar naar beneden – zoals het nu geval is – erg inspannend. Ook omdat de ondergrond nat is. Vóór een huis gaan we rechtsaf een pad op (staat niet vermeld op enige kaart). Sluit aan op de PR TF-10. Bij de ‘aansluiting’ staat zelfs nog paal met een wegwijzer ‘richting’ Los Morales! De PR TF-10 is kortstondige verademing. Wordt heel veel belopen.

Vóór Chinamada gaan we links van de route PR TF-10 af. Zien dat het pad is/wordt opgeschoond. Komen zelfs een grote ‘schoonmaak’ ploeg tegen. Ruim twee maanden later (22 februari 2017) geconstateerd dat het over de gehele lengte is opgeschoond. Steken nog een paar keer de Barranco del Rio over en het laatste stuk loopt grotendeels parallel met de barranco. Bij een woning staat nog een informatie-paneel op een ‘dorsplaats’. Aan de overkant is de Cuevo Del Lino. Steken de barranco, met een brug (!), over en zijn dan weer bijna op de bewegwijzerde route PR TF-11. Nog een korte, stevige, stijging en we zijn weer bij onze eindbestemming. Deze wandeling heeft ons opnieuw duidelijk gemaakt dat ‘classificeren’ van een wandeling heel subjectief is. Voor een geoefend wandelaar is de wandeling ‘middelzwaar’ (de lastige punten niet meegerekend) maar voor een ongeoefende is het tenminste een zware wandeling. Is gedaan met een gezelschap van 4 personen van 60 plussers. Bijna 8 uur over gedaan!

Aanvullende informatie

Beginpunt:
TF-143, El Batán, waypoint BusElBatan
Lengte:
8.7 km
Tijdsduur:
5 uur
Hoogteverschil:
700 meter (totaal)
Zwaarte:
Zwaar
Extra tips/opmerkingen:

Niet bij regen en wandelstokken aanbevolen

Gewandeld:
05/12/2016
Verbindingen:

Batán de Abajo (El Batan) TF-143
Bus: TF-143, eindhalte, lijn 274 (vanaf La Laguna), waypoint BusElBatan
Auto: idem