9.46 Batán de Abajo RW1

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Prachtige maar zware route! Afstand nog geen 10 km maar bij zowel de stijgingen als de dalingen is het oppassen! Wandelstokken zijn dan onmisbaar. Het gedeelte door het bos is inspannend. Echter op veel momenten is het uitzicht ogen strelend! Vertrekpunt is de bushalte in Batán de Abajo (bus vanaf La Laguna). Wij hebben ook een waypoint geplaatst bij de bushalte bij de splitsing TF-143 TF-12, waypoint CruzElBatan. Dit geeft meer mogelijkheden maar de wandeling is dan wel zwaarder vanwege daling én daarna stijging!
‘Kenners’ van de GPS zullen ongetwijfeld zien dat de track is ‘samengesteld’. Reden is dat onze ‘nieuwe’ Garmin Oregon 600 blijkbaar minder zorgvuldig is (in bergachtig gebied?) dan onze ‘oude’ 60 Csx. Wijkt regelmatig af van het kaartmateriaal. Omdat wij de route voor een deel eerder gelopen hebben, hebben we de nieuwe track deels vervangen door onze oude track. Bovendien geeft de Oregon 600 een verkeerde hoogte (bij vertrek) aan zoals te zien is op het profiel.
Als we ietwat gestegen en in het dorp zijn, is het landschap direct adembenemend.

Eerste gedeelte bewegwijzerd maar we gaan links een duidelijk pad op. Tot onze verrassing is dit een ‘oude’ route met de ons bekende wybertjes. Komen weer op de TF-143 en maken 2 afsnijders. Maken een uitstapje naar de Mirador del Escobon. Uitzicht valt een beetje tegen omdat de ‘onder’ begroeiing vrij/te hoog is. Zijn nu een tijd lang in het bos. Op een aantal punten behoorlijk ‘glibberig’ en zeer sterk geërodeerd. Geldt eveneens voor het gedeelte van de bewegwijzerde wandeling PR TF-12.

Maken ‘halverwege’ een verbinding met de bushalte Cruz El Batan, splitsing TF-12 = TF-143. Bij déze zelfde verbinding is óók de splitsing tussen de PR TF-12 en PR TF-11. Krijgen dan te maken met een lastige daling (in het bos). Meestal ‘vochtig’ en daarom kan de ondergrond glad zijn. Na de sterke afdaling komen we weer in ‘open’ gebied en lopen dan langs de Barranco del Rio. Omdat het de laatste tijd in het gebied vrij veel geregend heeft ‘horen’ we het water en zien we ook watervalletjes. Weer een bijzonder mooi gebied. Het laatste stuk is nog een aardig klimmetje tot aan het ‘kerkplein’ van Batán de Abajo. Gelukkig is het enige café, bij de bushalte, nog open.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
TF-143, El Batán, waypoint BusElBatan
Lengte:
9.2 km
Tijdsduur:
5 uur
Hoogteverschil:
800 meter (totaal)
Zwaarte:
Zwaar
Extra tips/opmerkingen:

Niet bij regen en wandelstokken aanbevolen

Gewandeld:
25/11/2016
Verbindingen:

Batán de Abajo (El Batan) TF-143
Bus: TF-143, eindhalte, lijn 274 (vanaf La Laguna), waypoint BusElBatan
Auto: idem

TF-12 – TF-143 (El Batan)
Bus: waypoint CruzEl Batan (vanaf La Laguna)
Auto: idem