9.41 Valle Luis – Jardina – Lomo Las Casillas – Santa Cruz RW

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Deze wandeling is een ‘product’ van een afgesloten route bij wandeling 9.40. Op Wikiloc staan wandelingen die het tracé, vanaf waypoint Geen doorgang 9.40, gevolgd hebben maar wij kwamen uit bij een gesloten hek. Een aantal dagen later hebben we een verbinding gemaakt tussen waypoint BusLasCasillas aan de TF-111 en waypoint TahodioSCruz. Weliswaar een lange wandeling maar krijgt, ondanks het asfalt, een dikke 8. Wij zijn de 1e keer vertrokken vanaf waypoint Valle Luis en hebben gelopen tot aan waypoint BusLasCasillas. In één woord: prachtig.

Op sommige punten is ‘staaldraad’ aan de bergwand gemonteerd. Daar staan ‘duidelijke’ waarschuwingen. Waarom ze er nog staan is ons niet duidelijk (geworden). Misschien heeft het te maken met de toegang naar (vroegere) Galería’s.
De waarschuwingen bestaan uit ‘oude’ verbodsborden. Wij zijn in het Anaga gebied ‘riskantere’ paden tegen gekomen. Maar zéker niet bij regen wandelen. Ook hoogtevrees is een heel vervelende eigenschap.
Er is een alternatieve route zónder deze verbodsborden. Op de OSM kaart is deze route ingetekend. Maar deze route hebben wij niet gecontroleerd!

Route wordt vaak belopen en in de ‘schaduw’ is de ondergrond ‘nat’. Daarom bij regen spekglad. Daar waar overvloedige plantengroei is, is het pad ‘dichtgegroeid’ maar het onderliggende pad blijft duidelijk zichtbaar. De uitzichten zijn adembenemend. We lopen heel even op een 4×4 weg maar gaan dan weer een pad op. Het oversteken van de barranco is vrij lastig. We komen dan op dezelfde 4×4 weg (!) die ons in de richting Jardina leidt. Deze Pista blijven wij volgen omdat ons in 2022 is gebleken dat het pad bij waypoint 9.79.1 verboden pad is afgesloten en komen uit op de Camino Jardina en blijven deze volgen totdat we linksaf kunnen gaan. Bij waypoint Geen doorgang 9.40 worden we verstoord in onze prachtige wandeling. Geen doorgang. Heel duidelijk aangegeven. Zelfs is er video-bewaking! Leiden in last. Wat nu? We gaan (noodgedwongen) richting Lomo las Casillas (fraai pad) en komen bij waypoint BusLasCasillas. Een paar dagen later hebben we de wandeling ‘rond’ gemaakt.

Schuin tegenover de bushalte gaan we de (geasfalteerde) Caminio de la Hoya op en komen in Los Campitos op de TF-111. Gaan bij een café schuin naar beneden en komen dan op de Calle El Llanito. Tot aan waypoint Túnel 9.41 loopt er een pad (oude 4×4 weg?). Op de túnel hadden we niet gerekend (geen zaklantaarn) maar het einde was duidelijk zichtbaar en de túnel voldoende hoog. Aan beide kanten is het hek niet op slot (alleen aan de kant van Santa Cruz weer de ‘bekende’ waarschuwing) en heel voorzichtig zijn we door de túnel gegaan. Dan komen we op een betonweg die langs de Barranco de la Lena loopt. Bij een ‘afrit’ zijn we in de barranco gegaan, even later overgestoken, het pad gevolgd aan de linkerzijde, uit de barranco en daarna een pad bóven de barranco gevolgd. Komen dan uit bij een ijzeren ketting, de overgang naar de Avenida Profesor Peraza de Ayala. Lopen nog geen kilometer in de stad! Steken de Barranco de Tahodío over en gaan dan langs deze barranco naar het punt waar we de auto hebben geparkeerd of de bus nemen. Samenvattend: zéér afwisselende maar prachtige wandeling met een aantal ‘aandachtspunten’.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
Camino Real, waypoint ValleLuis
Lengte:
19.8 km
Tijdsduur:
7 uur
Hoogteverschil:
Ruim 900 meter (totaal)
Zwaarte:
Zeer zwaar
Extra tips/opmerkingen:

Niet bij regen, geen hoogtevrees, wandelstokken aanbevolen én zaklantaarn meenemen

Gewandeld:
16/11/2015
Verbindingen:

Santa Cruz
Bus: Carretera Tahodia, halte Colegio Alonso Espinola, lijnen 903, 905 en 91
Auto: Carretera Tahodio/Camino Real, waypoint ValleLuis of waypoint TahodioSCruz

Lomo Las Casillas TF-111
Bus: TF-111, waypoint BusLasCasillas, lijnen 228 en 912, halte 9244 (eindpunt lijn 912)
Auto: idem