9.36 Mirador de Jardina – Santa Cruz (TF-11)

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Vertrekpunt is de Mirador de Jardina aan de TF-21. Zowel een bushalte als parkeerplaats. Er is ook een stalletje (later op de dag) om de inwendige mens te vertroetelen. ‘Openbaar vervoer’ route. De eerste 600 meter gaan we over de Camino Jardina en dan gaan we ‘in de bocht’ een pad op. Heel bijzondere en fraaie route. Het eerste gedeelte van het pad loopt langs de bergwand en is rijkelijk, aan de zijkanten, begroeid met ‘stekel’ planten. Goed opletten! Ook is het pad op sommige punten erg smal omdat de regen grond heeft weggespoeld. Daar staat tegenover dat de uitzichten heel fraai zijn.

Bij het waypoint 9.30 is het extra mooi. Daar splitst zich het pad en wij houden rechts aan. Al jaren staat even verderop een heel grote dode eucalyptus. Als deze aan de ‘verkeerde’ kant gaat vallen, vrezen wij het ergste voor het pad. De route gaat nu vrijwel alleen door het bos. Hier en daar een glimp van de omgeving. Goed te volgen maar op een aantal plaatsen staan de struiken wel erg tegen elkaar aan. Ook zijn er wat bomen over het pad gevallen en (diep) bukken is ook op een aantal plaatsen nodig. Op het punt dat we op de route PR TF-2 komen de fraaie uitzichten weer. Een zéér goed pad. Ziet er heel verzorgd uit. Maar wij verlaten de bewegwijzerde route en komen dan op een oude ‘toeristische’ route met de bekende wybertjes. Heel jammer dat deze routes (ook) niet in de PR routes zijn opgenomen.

Een groot deel van de route lopen we langs twee barranco’s: Barranco de Valle Luis en Barranco de Tahodio. Is, volgens ons, een oude Camino. Ligt er meestal heel goed bij. Nog redelijk wat water in de barranco’s en ook nog wat kleine watervalletjes. Bijzonder mooi! Niet bij regen lopen is ons advies maar wij zouden – na flinke regen – wel eens willen kijken hoe het in de barranco eruit ziet. Op het punt dat beide barranco’s samenkomen komen we op de verharde weg die ons naar Santa Cruz leidt. Meestal is het lopen op asfalt geen pretje maar de weg loopt langzaam af. Bijzonder goed te doen en het is heel rustig tot vlakbij Santa Cruz. Steken een loopbrug over de Barranco de Tahodio over en zijn dan bijna bij de TF-11 waar een bushalte is met digitale informatie. Weer een heel andere wereld. Samenvattend: een pittige maar zeer mooie wandeling.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
Mirador de Jardina, waypoint BusMiradorJardina
Lengte:
12 km
Tijdsduur:
5 uur
Hoogteverschil:
200 meter stijgen; 800 meter dalen
Zwaarte:
Middelzwaar
Extra tips/opmerkingen:

Niet bij regen, geen hoogtevrees en wandelstokken aanbevolen

Gewandeld:
08/04/2015
Verbindingen:

Mirador de Jardina TF-12
Bus: waypoint BusMiradorJardina, lijnen 076, 076, 273, 274 en 275, haltes 2209 en 2230
Auto: idem

Santa Cruz TF-11
Bus: waypoint BusTF11SantaCruz, (digitaal info-paneel), haltes 9167/9168.
Auto: In nabijheid waypoint TahodiaSCruz