9.33 Afur – Taborno – Roque Taborno RW

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Zeer zware wandeling! Fantastische uitzichten, smalle paden en zeker niet de eigenschap hebben van hoogtevrees. Vertrekpunt is de bushalte/parkeerplaats aan het eind van de TF-136, waypoint AfurParkBus. We stijgen ruim 400 meter op ca. 2 km afstand. Héél inspannend. Vanaf de bushalte/parkeerplaats dalen we eerst om daarna te beginnen met de stijging van ruim 400 meter. Het is de bewegwijzerde route Afur – Taborno. Ons is voor de zoveelste keer gebleken dat zónder GPS we de route zouden zijn kwijtgeraakt. In Taborno, aan het eind van de TF-138, is het keerpunt van de bus en ook (beperkte) parkeerplaats voor de auto.

We passeren het kerkje van Taborno en gaan richting Roque de Taborno. Wij hebben het rondje met de wijzers van de klok mee gemaakt. Het pad is goed herkenbaar maar op meerdere plaatsen erg smal en wij lopen ook een aantal keren over een (smalle) bergrug. Schitterend uitzicht maar tegelijkertijd heel slecht voor hoogtevrees. Stapzekerheid is hier een ‘vereiste’ eigenschap. Bij het begin van de Camino Palos Hincados staat een bordje ‘Peligro’ , d.i. gevaarlijk. Is een bijzonder goed aangelegd pad in een zeer ‘bruut’ landschap. Maar om het te belopen is uiterste voorzichtigheid geboden. De traptreden liggen er nog goed bij maar de weersomstandigheden en de begroeiing hebben ook hun werk gedaan.
In een gedeelte waar we ‘diep’, ten opzichte van de bergen, lopen is de GPS een aantal keren in de war geraakt. Op basis van het digitaal kaartmateriaal hebben wij zo goed als mogelijk de track gecorrigeerd. Mislopen is hier o.i. onmogelijk omdat er maar één (duidelijk) pad is.
Twee keer moeten we even (kort) door de barranco maar er zijn wandelstenen geplaatst. Kikkervisjes zwemmen in het water! We hebben de Camino niet tot het eind uitgelopen. We zijn eerder rechtsaf gegaan en komen dan op de PR TF-8 naar Afur.

Deze route is op een aantal punten voorzien van leuningen. Ook hier is hoogtevrees geen goede eigenschap. We moeten nu nog ruim 100 meter stijgen voordat we in Afur zijn. Over ietsjes meer dan 11 km hebben we 6 uur gedaan. Bij vertrek vanaf Taborno is – volgens ons – de route nog zwaarder ofwel extreem.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
Afur, waypoint AfurParkBus
Lengte:
11.1 km
Tijdsduur:
7 uur
Hoogteverschil:
800 meter (totaal)
Zwaarte:
Zeer zwaar
Extra tips/opmerkingen:

Niet bij regen, geen hoogtevrees, stapzekerheid en wandelstokken aanbevolen

Gewandeld:
06/04/2015
Verbindingen:

Afur TF-136
Bus: waypoint AfurParkBus, lijn 076, halte 2296.
Auto: nabijheid waypoint AfurParkBus.

Taborno TF-138
Bus: waypoint TabornoParkBus, lijn 275, halte 2275
Auto: in nabijheid bushalte.