9.32 Cruz del Carmen – El Batán RW

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Om maar met de deur in huis te vallen: zware wandeling. Samengesteld omdat wandelingen vanaf Cruz del Carmen naar de kust feitelijk niet met de auto gedaan kunnen worden tenzij heen en terug gelopen wordt. In dat geval, heen- en terug, is de wandeling, o.i., ‘extreem’. Deels door het bos maar buiten het bos schitterende vergezichten. Het eerste gedeelte van de route loopt parallel met PR TF-12 maar al vrij snel splitsen de routes zich en wij gaan verder met de PR TF-11. Passeren de Pista de Las Yedras en vrijwel direct begint dan een zeer sterke afdaling. Bij de volgende Pista de Los Dragos wordt de daling ‘milder’. Even voor waypoint BatandeAbajo zijn we al ca. 500 meter gedaald.

Dit soort sterke dalingen is veelal een voorbode dat we weer moeten stijgen. Inderdaad: 200 meter stijging staat weer voor de boeg. Wij vinden daling, stijging, daling, stijging extra inspannend. Even voorbij Bejio verlaten we de PR TF-11 en gaan links het pad Del Juntadero Al Peladero op. Een ‘echt’ oud pad. Ligt heel mooi in het landschap! Opnieuw een stevige klim! Aan het eind passeren we een aantal vervallen gebouwen. We denken dat er een Galería is geweest, getuige het restant van een spoorrails.

We komen dan weer op de bewegwijzerde route PR TF-12 die ons, door het bos, leidt naar Cruz del Carmen. Een laatste klim van ruim 200 meter. Op zich niet zo zwaar maar omdat we al een aantal kilometers in de benen hebben is dit (meestal) veel zwaar(der).
Het is ook mogelijk vanaf El Batán (TF-143) te vertrekken. Dan is de route minder zwaar omdat we dan op ca. 460 meter hoogte kunnen vertrekken. Wij vinden een stijging in het begin gemakkelijker dan eerst een daling en daarna stijgen. De bushalte en parkeerplaats zijn op ca. 100 meter afstand van de kerk van El Batán, waypoint BatandeAbajo.
Samenvattend: een inspannende route waar heel veel fraai zicht tegenover staat.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
Cruz del Carmen (TF-12), waypoint CruzdelCarmen
Lengte:
11.7 km
Tijdsduur:
5 uur
Hoogteverschil:
600 meter (totaal)
Zwaarte:
Zeer zwaar
Extra tips/opmerkingen:

Niet bij regen, geen hoogtevrees en wandelstokken aanbevolen

Verbindingen:

Cruz del Carmen TF-12
Bus: Cruz del Carmen, waypoint CruzdelCarmen, lijnen 273, 275, 076 en 077, haltes 2232/2234
Auto: idem

Batán de Abajo (El Batan) TF-143
Bus: waypoint BusElBatan, eindhalte, lijn 274 (vanaf La Laguna)
Auto: idem (TF-143)