9.27 Taganana – Afur – Playa de Tamadite RW

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Inspannend (zeer zwaar) maar heel fraai!
Vertrekpunt is de bushalte waar ook parkeerruimte is. Even vóór het restaurant Xiomara. We gaan direct de weg links op. Lopen voorbij de kerk en lopen het eerste gedeelte van de bewegwijzerde route PR TF-8. Een bijzonder fraaie maar zéér inspannende route. Fraai geldt (bijna) altijd voor routes in Anaga! Het eerste gedeelte is een inspannende klim van ruim 400 meter. Deels over asfalt (inspannender) en over een relatief korte afstand (nog geen 2.5 km). Tot onze verrassing is de route naar Afur voorzien van aanwijsbordjes. Weliswaar niet volgens de (Europese) richtlijnen maar blijkbaar is het nog een ‘oude’ route. Ligt bijzonder fraai in het landschap en is goed te volgen en te lopen.

Het hoogteverschil van de route is ca. 600 meter maar in totaal bijna 1000 meter. Gevoegd bij het feit dat het tracé op sommige plaatsen sterk geërodeerd is, én de afstand van ruim 13 km, is de reden dat wij de classificatie ‘zeer zwaar’ gegeven hebben. Even voor Afur komen we op de TF-136. Na ca. 800 meter gaan we de weg af en gaan een pad op. Op dit punt is de trap deels weggeslagen. Maar dit is niet onoverkomelijk. We zijn dan weer op de bewegwijzerde route PR TF-8 die we tot Taganana gaan volgen. We komen uit bij de Ermita de San Pedro van Afur. Aan het eind van de TF-136 is een (grote) parkeerplaats en de bushalte op steenworpafstand.

We gaan nu richting Playa de Tamadite. Een daling van ca. 245 meter maar om daar te komen moeten we nog een flink aantal keren op én neer! In de Barranco de Afur stroomt veel water. Op sommige punten is er zelfs een (kleine) waterval. Twee keer moeten we de barranco oversteken. Op een aantal punten is een hekwerk naast het pad gemaakt. Maar daar wij het óók nodig achten is er geen hekwerk. Op deze route is hoogtevrees dan ook geen goede eigenschap. Geldt o.i. voor veel routes in Anaga. Een kort uitstapje naar het strand waar de golven behoorlijk te keer gaan. Niet geschikt om te zwemmen. We gaan nu weer omhoog richting Taganana. Voor ons gevoel lopen we ‘boven’ de zee. Bijzonder fraai. Goed pad maar ook hier bij regen (zeker) niet gaan.  We stijgen tot ca. 300 meter en dalen daarna af tot bijna 200, de hoogte van Taganana. Lopen langs het (drukke) cafeetje Casa Picar en zijn dan bijna bij onze eindbestemming.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
Taganana, waypoint BusTaganana
Lengte:
13.3 km
Tijdsduur:
6.5 uur
Hoogteverschil:
1000 meter (totaal)
Zwaarte:
Zeer zwaar
Extra tips/opmerkingen:

Niet bij regen, geen hoogtevrees en wandelstokken aanbevolen.

Gewandeld:
09/03/2015
Verbindingen:

Taganana (TF-134)
Bus: waypoint BusTaganana, lijn 946, haltes 1531/1541
Auto: In nabijheid waypoint BusTaganana
Afur (TF-136)
Bus: waypoint AfurParkBus, lijn 076, halte 2296.
Auto: nabijheid waypoint AfurParkBus.