9.26 Cruz del Carmen – Punta del Hidalgo

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Ondanks de bijna 4 kilometer door het bos is dit een adembenemende wandeling! Vertrekpunt is waypoint CruzdelCarmen (TF-12). Zowel per bus als per auto bereikbaar. Busverbindingen vanuit La Laguna. Vanaf Punta del Hidalgo is een frequente busverbinding met La Laguna. O.i. minder/niet geschikt voor de auto. De eerste vier kilometer gaan door het bos. Geen uitzicht. Daar waar de ondergrond sterk daalt zijn in het midden van de 4×4 weg ‘trap’ treden gemaakt. Bij regen is de ondergrond zeer glad. Maar ook bij droog weer is het belangrijk wandelstokken te gebruiken.

Bij waypoint KP Hidalgo begint een ‘oude’ verbinding naar Punta del Hidalgo. De aanduiding hiervoor zijn de ‘wybertjes’. Sterk geërodeerd en op sommige punten heel glad. Overigens een prima pad. De vergezichten ontrollen zich. Echt heel fraai! Tot onze verrassing komen we op een ‘kruising’ van een bewegwijzerde route. In Bajamar hebben we vastgesteld dat het de PR TF-11 was. Bij datzelfde punt hadden wij een ‘omweg’ naar Punta del Hidalgo voorbereid op basis van twee wandelgidsen. Hebben wij ook (deels) gedaan. Goed te volgen pad tot een waterleiding ‘boven’ de Barranco Seco. Afgezien van het feit of het toegestaan is de route IN een nog in gebruik zijnde waterleiding te volgen kán deze waterleiding – bij regenval – vol water staan waardoor het niet mogelijk is de route te volgen, vinden het onverantwoord deze route te volgen. Staat dan ook niet op de website.

Wij hebben (noodgedwongen) gekozen voor het laatste deel van de PR TF-11 naar Punta del Hidalgo. Ook op sommige punten sterk geërodeerd en (soms) glad maar verder een uitstekend pad. Ook hier ontbreken de mooie vergezichten niet. Ruim 1.5 km vóór het eindpunt komen we op een geasfalteerde weg. We moeten dan nog bijna 200 dalen. Is geen pretje bij asfalt. Op sommige punten is een ‘uitzicht’ gemaakt op de Barranco Seco. We komen recht voor de kerk (Iglesia San Meteo) van Punta del Hidalgo uit. Bijna altijd de eindbestemming! Samenvattend: pittige wandeling met bijzonder fraaie uitzichten op het Anaga gebied.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
Cruz del Carmen (TF-12), waypoint CruzdelCarmen
Lengte:
10 km
Tijdsduur:
5 uur
Hoogteverschil:
Ruim 900 meter
Zwaarte:
Middelzwaar
Extra tips/opmerkingen:

Niet bij regen, geen hoogtevrees en wandelstokken aanbevolen

Gewandeld:
06/03/2015
Verbindingen:

Cruz del Carmen TF-12
Bus: Cruz del Carmen, waypoint CruzdelCarmen, lijnen 273, 275, 076 en 077, haltes 2232/2234
Auto: idem

Punta del Hidalgo TF-13
Bus: waypoint BusPuntaHidalgo, lijnen 050 en 105, haltes 1324/1330
Auto: idem