9.24 Taganana – Amogoje RW

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Vertrekpunt is de bushalte waar ook parkeerruimte is. Even vóór het restaurant Xiomara. We lopen kort langs de TF-134 en gaan dan in een scherpte bocht ‘rechtdoor’ en komen korte tijd later weer op de TF-134. Wandeling is een gouden kleinood met een scherp randje! Direct voorbij de eerste weg rechts (Lomo Blanco) gaan we een smal en sterk geërodeerd pad op bij waypoint LastigPunt Taganana. Op één punt is, door het extreme weer van eind 2014, het nodig ‘handen en voeten’ te gebruiken.

Kort daarna komen we op een ‘normaal’ pad. Het pad is goed zichtbaar maar ook hier zijn er ‘afzwaaiers’. We hebben het idee dat de route niet frequent belopen wordt. Op één punt is het pad weggeslagen en het lijkt of we dan door een barranco, over losse stenen, lopen. Maar na korte tijd komt het pad weer terug. Uiteindelijk komen we op de bergkam waar we naar beide kanten uitzicht hebben (waypoint Roque Animas). Uitzichten zijn fenomenaal. Het pad op het eerste gedeelte van de bergkam is niet goed zichtbaar maar op een bergkam kun je niet gemakkelijk ‘verdwalen’. Uiteindelijk komen op een punt waar we naar beneden moeten. Aan de overkant is een pad te zien. Maar als we scherp kijken zien we dat op verschillende plaatsen cement is gebruikt. Daarop vertrouwend dalen we af en moeten dan twee keer om een rots heen. Maar ook daar ligt ‘cement’. De richel is een schoenbreedte breed maar we kunnen ons aan de rots vasthouden. Stapzekerheid en geen hoogtevrees zijn dan essentieel. Daar waar het moeilijke gedeelte begint hebben we het waypoint LastigPuntAlmaciga geplaatst: het scherpe randje!

Dan komt het pad weer tevoorschijn. De tijd nemen is meestal dé oplossing. Wij zien de TF-134 in de verte liggen en waar we naar toe moeten. Bij waypoint Amogoje zijn we weer op de TF-134. Na ruim 200 meter komt er aan de rechterkant een pad (ca. 2.1 km) richting Taganana. Een goed te volgen pad en rondom is het een prachtig landschap. We steken nog een keer de TF-134 over en daarna, even voor Taganana, volgen we zelfs een stukje van de TF-134. Dan gaan we een weg op die ons langs het gehucht Azanos leidt. Daar hebben we een rondje gelopen door de zeer smalle straatjes. We dalen naar de kerk van Taganana af via de Camino Lomo de Los Lirios. Lopen dan een rondje om de kerk. Komen langs de Casa Picar (restaurant) waar we de inwendige mens vertroeteld hebben.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
Taganana, waypoint BusTaganana
Lengte:
5 km
Tijdsduur:
2.5 uur
Hoogteverschil:
Ruim 300 meter
Zwaarte:
Licht
Extra tips/opmerkingen:

Niet bij regen, geen hoogtevrees en stapzekerheid.

Gewandeld:
20/02/2015
Verbindingen:

Taganana TF-134
Bus: waypoint BusTaganana, lijn 946, haltes 1531/1541
Auto: In nabijheid waypoint BusTaganana