9.22 Taganana – Amogoje – El Bailadero RW

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Vertrekpunt is de bushalte waar ook parkeerruimte is. Even vóór het restaurant Xiomara. We lopen kort langs de TF-134 en gaan dan in een scherpte bocht ‘rechtdoor’ en komen korte tijd later weer op de TF-134. Schitterende wandeling! Direct voorbij de eerste weg rechts (Lomo Blanco) gaan we een smal en sterk geërodeerd pad op bij waypoint LastigPunt Taganana. Op één punt is, door het extreme weer van eind 2014, het nodig ‘handen en voeten’ te gebruiken. Kort daarna komen we op een ‘normaal’ pad. Het pad is goed zichtbaar maar ook hier zijn er ‘afzwaaiers’. We hebben het idee dat de route niet frequent belopen wordt. Op één punt is het pad weggeslagen en het lijkt of we dan door een barranco, over losse stenen, lopen. Maar na korte tijd komt het pad weer terug.

Uiteindelijk komen we op de bergkam waar we naar beide kanten uitzicht hebben (waypoint Roque Animas). Uitzichten zijn fenomenaal. Het pad op het eerste gedeelte van de bergkam is niet goed zichtbaar maar op een bergkam kun je niet gemakkelijk ‘verdwalen’. Onderweg zijn we – tot onze verrassing – een boswachter tegengekomen. Uiteindelijk komen op een punt waar we naar beneden moeten (volgens de GPS). Aan de overkant is een pad te zien. Maar als we scherp kijken zien we dat op verschillende plaatsen cement is aangebracht. Daarop vertrouwend dalen we af en moeten dan twee keer om een rots heen. Maar ook daar ligt ‘cement’. De richel is een schoenbreedte breed maar we kunnen ons aan de rots vasthouden. Stapzekerheid en geen hoogtevrees zijn dan essentieel. Daar waar het moeilijke gedeelte begint hebben we het waypoint LastigPuntAlmaciga geplaatst. Dan komt het pad weer tevoorschijn. De tijd nemen is meestal dé oplossing.

Met deze wandeling hebben we het pad voor de 2e keer gelopen: het ging al een stuk beter! Wij zien de TF-134 in de verte liggen en waar we naar toe moeten. Bij waypoint Amogoje zijn we weer op de TF-134. Na ruim 200 meter komt er (aan de linkerkant) een (bewegwijzerd) pad dat naar El Bailadero gaat. We zien onder ons de TF-134 en de tunnel die de verbinding maakt met de TF-12. In El Bailadero komen we op de TF-123. Even voorbij de Mirador de Bailadero gaan we een smal, goed herkenbaar, pad op. Als we daarna op de TF-12 komen gaan we rechtsaf, de brug over, en direct een pad op dat links van de weg ligt. Prima te volgen; op sommige punten zijn er afzwaaiers naar privé terreintjes.

Voor de tweede keer komen we op de TF-12 en steken dan over. Net vóór de ketting, met waarschuwing voor honden, gaan we links een smal en zeer glibberig, maar goed herkenbaar, pad af. We dalen snel. Als we uit bos komen wordt het pad droog en beter begaanbaar. De uitzichten zijn hier ook fenomenaal. Wanneer we dichter bij Taganana komen moeten we goed blijven opletten. Het pad wordt wel belopen maar is op sommige punten (bijna) dichtgegroeid. Ook hier zijn er afzwaaiers. De GPS is dan onmisbaar. Wij adviseren dit pad niet van beneden naar boven te lopen. In Taganana lopen we langs de kerk waar, zoals gebruikelijk, een informatiepaneel over wandelingen staat. Gaan de Camino la Cuestilla af en komen dan weer op de TF-134 en zijn dan bijna bij onze eindbestemming. Voor de fun hebben we een stappenteller bij de wandeling gebruikt: bijna 17000 stappen! Samenvattend: zeer fraaie maar pittige wandeling.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
Taganana, waypoint BusTaganana
Lengte:
8.4 km
Tijdsduur:
4 uur
Hoogteverschil:
600 meter
Zwaarte:
Zwaar
Extra tips/opmerkingen:

Niet bij regen, geen hoogtevrees en stapzekerheid

Gewandeld:
09/02/2015
Verbindingen:

Taganana TF-134
Bus: waypoint BusTaganana, lijn 946, haltes 1531/1541
Auto: In nabijheid waypoint BusTaganana

El Bailadero TF-123
Bus: waypoint BusBailadero, lijnen 077 en 947, haltes 1516/1484
Auto: idem