9.20 Almáciga RW

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Vertrekpunt is waypoint BusAlmáciga. In de directe nabijheid is (beperkte) parkeerruimte en een restaurant. We gaan eerst de geasfalteerde weg af en gaan dan een pad op dat ons leidt naar de TF-134. Op dát punt kunnen we nog naar een rotspunt in zee. Heel fraai en zéker de moeite waard. Schitterende wandeling maar op één punt in de route moet je twee maal een hoek om op een richel van een schoenbreedte. Je kunt je vasthouden aan de rotswand maar aan de andere kant is de afgrond. Omdat er geen alternatief is moeten we de ca. 1.6 km langs de TF-134. Dan gaan we links een smal pad op (waypoint LastigPunt Taganana) dat sterk geërodeerd is. Ook hier is door het extreme weer van eind 2014 een gedeelte waar ‘handen en voeten’ moeten worden gebruikt.

Kort daarna komen we op een ‘normaal’ pad. Het pad is goed zichtbaar maar ook hier zijn er ‘afzwaaiers’. We hebben het idee dat de route zo nu en dan belopen wordt. Op één punt is het pad weggeslagen en het lijkt of we dan door een barranco, over losse stenen, lopen. Maar na korte tijd komt het pad weer terug. Uiteindelijk komen we op de bergkam waar we naar beide kanten kunnen kijken (waypoint Roque Animas). Uitzichten zijn fenomenaal. Het pad op het eerste gedeelte van de bergkam is niet goed zichtbaar maar op een bergkam kun je niet gemakkelijk ‘verdwalen’. Uiteindelijk komen op een punt waar we naar beneden moeten (volgens de GPS). Aan de overkant is een pad te zien. Maar als we scherp kijken zien we dat op verschillende plaatsen cement is aangebracht.

Daarop vertrouwend dalen we af en moeten dan twee keer om een rots heen. Maar ook daar is ‘cement’ aangebracht. De richel is een schoenbreedte breed maar we kunnen ons aan de rots vasthouden. Stapzekerheid en geen hoogtevrees zijn dan essentieel. Daar waar het moeilijke gedeelte begint hebben we het waypoint LastigPuntAlmaciga geplaatst. Dan komt het pad weer tevoorschijn. De tijd nemen is meestal dé oplossing. Op een steenworpafstand van de TF-123 (waypoint Amogoje) gaan we linksaf de bewegwijzerde wandeling naar Almáciga. In het algemeen een goed pad maar op sommige punten onderscheidt dit gedeelte zich niet van het eerste gedeelte. Als we vanaf het pad op de 4×4 weg komen zien we dat de barranco nog veel water heeft: het water loopt over de weg maar dit is niet onoverkomelijk. Wij adviseren de wandeling niet andersom te lopen. Bij het zeer moeilijke/lastige punt loopt het pad omhoog en dan is het o.i. moeilijker de juiste weg te vinden. Samenvattend: fantastische wandeling maar niet bang zijn voor het risicovolle gedeelte.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
Almáciga, waypoint BusAlmaciga
Lengte:
6.6 km
Tijdsduur:
3 uur
Hoogteverschil:
450 meter
Zwaarte:
Middelzwaar
Extra tips/opmerkingen:

Niet bij regen, geen hoogtevrees en stapzekerheid

Gewandeld:
03/02/2015
Verbindingen:

Almáciga TF-134
Bus: waypoint BusAlmaciga, lijn 946, halte 1541
Auto: In nabijheid waypoint BusAlmaciga