9.13 Pista Hoya de Los Juncos RW1 (TF-121

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Een prachtige maar zware wandeling
Vertrekpunt is waypoint Pista Hoya bij Igueste de San Andres. Wij geven de voorkeur aan het eerste deel van de wandeling zoveel mogelijk te stijgen. Waypoint Pista Hoya is met de auto bereikbaar vanaf Igueste de San Andres. Binnen de bustijden van Igueste de San Andres is het mogelijk de wandeling te doen maar dan krijgt hij van ons de classificatie ‘extreem’ gezien de (grotere) afstand, de stijging en de ‘kwaliteit’ van de paden (zie opmerking bij bus).

Zélf hebben wij de wandeling (13 km) vanaf waypoint Pista Hoya gedaan. Ook nu (evenals een week geleden) werd de toegangsweg op 7 plaatsen, waar de barranco wordt overgestoken, ‘overstroomd’. Het pad tot aan de TF-123 is gemakkelijk te volgen ondanks het feit dat het sterk geërodeerd is. Uitzichten zijn fraai. Ruim 2 km volgen we de TF-123 tot aan waypoint ParkBusTF123 waar zowel parkeerruimte als de bushalte is. Het pad dat de weg ‘afsnijdt’ is goed te volgen maar er zijn veel ‘laaghangende’ bomen. We steken een paar keer de TF-123 over en gaan dan een pad in dat de weg zéér sterk afsnijdt. Meestal betekent dit dat het pad sterk daalt. Zo ook hier. Goed opletten omdat de ondergrond vochtig en daarom glad kan zijn.

Als we weer op de verharde weg komen zijn we bijna bij het aanwijsbord dat ons de richting van Igueste de San Andres aangeeft (PR TF 5). Vóórdat we de zeer pittige afdaling inzetten krijgen we eerst nog een stijging van ca. 65 meter. Op zich niet veel maar als je de eerste stijging van ca. 750 meter nog in de benen hebt, is het geen peulenschil. De gehele route hebben wij veel water in de verschillende barranco’s zien en horen stromen. Zelfs een flinke waterval maar deze was voor een goede opname te ver weg. Uitzichten zijn bijzonder mooi.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
Pista Hoya de Los Juncos waypoint Pista Hoya
Lengte:
13 km
Tijdsduur:
13 km: 6 uur vanaf Pista Hoya; 18.1 km: 8 uur vanaf Igueste (extreem)
Hoogteverschil:
Ruim 950 meter (totaal); bijna 1100 meter (totaal) vanaf Igueste)
Zwaarte:
Zeer zwaar
Extra tips/opmerkingen:

Niet bij regen; wandelstokken “vereist” en géén hoogtevrees.

Gewandeld:
08/12/2014
Verbindingen:

Pista de Hoya de Los Juncos
Bus: geen
Auto: waypoint Piste Hoya
Igueste de San Andres TF-121
Bus: Igueste de San Andres, TF-121, waypoint BusIguesteSA, lijn 945, haltes 1722 en 1731 (o.i. mogelijk bij vertrek uit Santa Cruz om ca. 07.30)
Auto: idem