9.12 Igueste de San Andres RW

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Vertrekpunt is waypoint BusIguesteSA waar ook parkeerruimte is. Een heel bijzondere wandeling. De afgelopen tijd veel geregend. De eerste 100 meter stijging gaat via de geasfalteerde weg waar op tenminste 7 plaatsen het water ca. 5-10 hoog, vanuit de Barranco de Igueste, met kracht over de weg stroomt. We wanen ons niet in Tenerife, het eiland van de ‘altijddurende’ lente. Bij het info-punt Las Casillas ‘verlaten’ we de Barranco de Igueste en komen dan in het ‘stroomgebied’ van de Barranco de Antequera. Op heel veel plaatsen verwisselt het pad van de ene kant van de barranco naar de andere kant. Ondanks het stromende water kunnen we hier ‘veilig’ oversteken. Bij helder weer is het een adembenemende omgeving.

In het algemeen zijn de paden goed te volgen maar ze zijn op veel plaatsen sterk geërodeerd. Wandelstokken zijn een ‘vereiste’. Langzaam dalen we af naar het strand van Antequera. Geheel verlaten maar het is wel een mooi zandstrand. Tot aan waypoint Antequera lopen we langs het strand en gaan dan een pad op. De ‘ingang’ is voorzien van ‘pijlen’ en wandelstenen. Na een korte klim van ca. 100 meter lopen we ‘langs’ de zee. Hoogtevrees is dan géén goede eigenschap! Als we ons van de zee afkeren wacht ons een 2e pittige stijging. In combinatie met de 1e stijging is de totale stijging van deze wandeling meer dan 1000 meter. Dáárom hebben wij de classificatie ‘zeer zwaar’ gegeven maar het ligt tegen ‘extreem’ aan omdat de paden op veel plaatsen moeilijk begaanbaar zijn.

Vóórdat we afslaan naar Igueste de San Andres maken we nog een uitstapje naar El Semaforo. Een bijzonder gebouw maar blijkbaar (?) nooit in gebruik genomen. Vanaf dit gebouw is een pad gemaakt naar de begraafplaats (OSM kaartmateriaal). Maar omdat het gebouw niet gebruikt wordt is het pad (vrijwel) geheel onzichtbaar geworden. Een voorziening om een rots (ijzeren staaf als leuning en van het hekwerk) is o.i. niet betrouwbaar. Van het hekwerk is nog één plankje overgebleven. Uit eigen ervaring vinden wij het niet verantwoord dit pad te lopen. Daarom hebben wij voor de bewegwijzerde ‘afdaling’ naar Igueste de San Andres gekozen. Zoals gebruikelijk komen we uit bij de kerk waar ook het info-paneel staat. Nog even doorlopen en dan gaan we linksaf een pad op dat ons leidt naar de bushalte en parkeerplaats. Samenvattend: een heel bijzondere (natte) wandeling door een prachtig gebied.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
Igueste de San Andres, TF-121, waypoint BusIguesteSA
Lengte:
14.1 km
Tijdsduur:
7 uur
Hoogteverschil:
1000 meter (totaal)
Zwaarte:
Zwaar
Extra tips/opmerkingen:

Niet bij regen; wandelstokken aanbevolen en géén hoogtevrees.

Gewandeld:
01/12/2014
Verbindingen:

Igueste de San Andres TF-121
Bus: Igueste de San Andres, TF-121, waypoint BusIguesteSA, lijn 945, haltes 1722 en 1731
Auto: idem