9.10 Chamorga – Las Palmas RW

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Zeer mooi maar gaat door een ‘bruut’ gebied.
Vertrekpunt is waypoint BusCharmorga. Enkele keren per dag is er een busverbinding Santa Cruz-Chamorga. De autoroute vanaf Santa Cruz gaat door een fraai gebied. Door extreem weer (van de laatste jaren) is het pad op tenminste 15 punten ‘weggeslagen’. Voornamelijk bij barranco’s. Uiterste voorzichtigheid is daarom geboden. Wij raden aan niet veel later dan 09.00 te vertrekken. Dan is er ruimte om zo nu en dan te pauzeren. De classificatie zeer zwaar (bijna extreem) is gebaseerd op afstand, begaanbaarheid en het drie keer stijgen. Met name de laatste stijging, van bijna 500 meter, vonden wij zeer zwaar.

Vanaf Chamorga dalen we langzaam naar de kust en komen dan aan bij een ‘kruising’ waar we naar Roque Bermejo kunnen gaan. Dit uitstapje is in wandeling 9.18 (Chamorga – Roque Bermejo) opgenomen. Wij klimmen nu tot aan de vuurtoren (Faro de Anago). Het uitzicht is magnifiek. Even voorbij de vuurtoren gaat linksaf een bewegwijzerd pad richting Chamorga (PR TF-6.1). Wij negeren het ‘kruis’ (ondanks het feit dat dit de route PR TF-6 is) en wandelen verder langs de kust. Hier en daar staan tóch de bekende strepen voor een wandeling maar géén borden. We hebben nog een klein uitstapje gemaakt richting Casa Las Breñas. De oude vervallen finca is duidelijk in het landschap te zien maar omdat we nog veel moesten klimmen zijn we niet tot de finca gegaan. We passeren Las Palmas waar een enthousiaste eigenaar van een huis ons vertelt dat alle stenen/keien van zijn huis door hem op zijn schouder zijn vervoerd. We geloven dit graag omdat een pad de enige verbinding is met dit gehucht.

Bij het dorp El Draguillo (wél via de Pista Al Draquillo – alleen bestemmingsverkeer – bereikbaar) steken we de barranco over waar het pad volledig is weggeslagen [2022 ‘nieuwe’ brug] en zijn dan op bijna 200 meter hoogte. Dan begint voor ons de laatste maar zéér zware klim van bijna 500 meter op 1.8 km. Afzien…. maar aan alles komt een eind, zo ook aan deze klim. Daarna dalen we over een vrij stijl én glibberig pad naar Chamorga. Lopen langs de kerk en bij ons eindpunt is een cafeetje waar we het (be)nodige vocht naar binnen hebben gewerkt.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
TF-123, waypoint BusChamorga
Lengte:
12.9 km
Tijdsduur:
6.5 uur
Hoogteverschil:
1000 meter (totaal)
Zwaarte:
Zeer zwaar
Extra tips/opmerkingen:

Niet bij regen en wandelstokken aanbevolen

Gewandeld:
17/11/2014
Verbindingen:

Chamorga (TF-123)
Bus: TF-123, waypoint BusChamorga, lijn 947 (vanaf Santa Cruz)
Auto: TF-123, idem