9.09 Santa Cruz – Las Caletillas

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Vertrekpunt het (centrale) busstation van Santa Cruz. In de directe omgeving de auto parkeren bij waypoint Santa Cruz. Wij zijn (bijna) recht op de kust afgegaan. De kustlijn gevolgd tot een punt waar we een weg wilden ingaan die redelijk parallel liep met de TF-4 en vrij dicht bij de kust. Helaas ‘industrieterrein’. Géén toegang. Dit betekent dat in een groot deel van Santa Cruz er geen wandelingen mogelijk zijn bij de kustlijn. Dat is de reden dat we ruim 4 kilometer door de bebouwing van Santa Cruz gaan. Niet het meest opwindende gedeelte. Daar we de TF-4 ‘onder’ doorgaan begint het pad langs de kust.

We durven, na een aantal kustwandelingen, de stelling te poneren: hoe meer geld je in huizen kunt steken hoe verder je van de kust moet lopen! Een niet onbelangrijk deel van de route gaat langs (nieuwe) boulevards die er mooi uitzien. Ook de stranden zijn niet te versmaden. We hebben op de wandeling meerdere trappen gehad. Op één plaats (Añaza) is een lange trap, zeer verwaarloosd, zónder leuningen en aan het eind houdt hij ca. 2 meter boven de weg op! Bijzonder onaangenaam! Even voorbij de bebouwde kom van Añaza zou een pad richting de kust moeten gaan. Soms is er iets te onderscheiden maar meestal niet. Het pad beneden is zichtbaar en dan is de GPS de enige wegwijzer. Andersom, zónder oriëntatiepunt, zou veel moeilijker zijn.

Bijna alle kustroutes hebben we van ‘noord’ naar ‘zuid’ gelopen. Meestal de wind in de rug. Ook de zon deels in de rug (hangt mede af van vertrektijdstip!). We hebben tenminste twee (keien) stranden gepasseerd. Niet gemakkelijk om te lopen en bij harde wind en hoge golven af te raden. Daar is – volgens ons – géén alternatief. Bij de afslag 11 van de TF-1 (Bco Hondo) staat een ‘cafetaría’ wagen. Een welkome pauze mogelijkheid na ca. 17 km. Daarna komen we langs een groot tenniscomplex (langs de kust!). Even later op een doodlopende weg die overgaat in een ‘pad’ langs de TF-1 dat aan weerszijden is afgeschermd. Deze ‘afscherming’ gaat tot onze eindbestemming Las Caletillas bij het tankstation en de bushalte aan de TF-1. Samenvattend: lastige maar zeer afwisselende wandeling.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
Santa Cruz, waypoint BusSantaCruz
Lengte:
20.5 km
Tijdsduur:
7.5 uur
Hoogteverschil:
800 meter (totaal)
Zwaarte:
Zwaar
Extra tips/opmerkingen:

Niet bij vloed of harde wind

Gewandeld:
24/03/2014
Verbindingen:

Santa Cruz
Bus: centraal busstation, waypoint BusSantaCruz
Auto: waypoint SantaCruz

Las Caletillas (TF-1)
Bus: TF-1, waypoint BusTF1Caletillas
Auto: waypoint Las Caletillas