9.08 La Laguna – Llano del Moro – Candelaria

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Pelgrimspad La Laguna – Candelaria

Wij zijn vanaf de Ermita de San Miguel aan Plaza del Adelantado, waypoint ErmitaMiguel, vertrokken. In de directe omgeving zijn parkeerplaatsen. In de omgeving zijn halteplaatsen van de tram, bereikbaar vanaf het centraal busstation. We passeren de Catedral de San Cristobal de Laguna en hopen na bijna 22 km aan te komen bij de Basilica Nuestro de Senora Candelaria via de Camino Viejo de Candelaria. We hebben de ‘officiële’ route (grotendeels?) gelopen maar op internet wordt het pelgrimspad meermalen genoemd maar een’ officiële’ (gps) route hebben wij niet kunnen vinden. Echte pelgrims lopen deze route zónder gps (!) maar het blijft jammer dat de route niet beschikbaar is.

De route daalt van 560 meter naar zeeniveau. Maar het aantal meters stijging is bijna 600 meter op deze afstand. Reden daarvan is o.a. de vele barranco’s. Het gedeelte tot aan Llano del Moro gaat langs bebouwing en is niet bijzonder interessant. Daarom hebben we óók de verbindingen vanaf Llano del Moro opgenomen. Het eerste gedeelte van Llano del Moro gaat echter ook langs bebouwing maar na korte tijd gaan we de bekende (mooie) paden op. Langs de route staat hier en daar een aanwijzing en drie korte paaltjes aan weerszijden markeren de Viejo de Candelaria. Bij Ermita Del Rosaria is een bewegwijzerde wandeling SL-TF 301 (wandeling 8.22 Ermita Del Rosaria, rondwandeling). Tot aan Barranco Hondo loopt de route parallel met de Viejo Candelaria. In Igueste kunnen we op de Plaza Dimas Coello even uitblazen. Oók daar is een informatiebord over bewegwijzerde wandelingen.

Het eerste korte stuk is ‘bewegwijzerd’ maar wij gaan – bij het begin van de Calle El Campito – een trap náást de weg af en gaan dan verder de Camino de Viejo de Candelaria op. Ook hier zijn weer markeringspunten geplaatst. We komen uit bij de TF-1 waar het pad langs loopt. Het pad wordt (plotseling) versperd door een heel grote (garage?) deur. Achterlangs kan ook niet omdat aan het eind een groot ijzeren hek staat. Onbegrijpelijk dat een pelgrimsroute, zo dicht bij de eindbestemming, zo ‘behandeld’ wordt. Een blokje om en dan komen we weer uit bij de TF-1, waar een niet afgemaakte brug ligt. Nog even langs de TF-1 en steken dan de brug over en dalen af naar de grote Basiliek van Candelaria. Daar staan ook de bekende beelden van de Guanchen. Samenvattend: Een lange maar mooie wandeling, gerekend vanaf Llano del Moro. De echte pelgrim neemt dan het gedeelte vanaf La Laguna tot aan Llano del Moro op de koop toe.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
La Laguna, Plaza del Adelantado, waypoint ErmitaMiguel
Lengte:
21.8 km
Tijdsduur:
6 uur
Hoogteverschil:
650 meter
Zwaarte:
Zwaar
Extra tips/opmerkingen:

Geen

Gewandeld:
18/11/2013
Verbindingen:

La Laguna
Bus: centraal busstation, waypoint BusLaguna
Auto: nabijheid van Plaza del Adelantado, waypoint ErmitaMiguel

Llano del Moro
Bus: TF-265, (lijnen 056, 060)
Bus: TF-272, (lijnen 056, 939, haltes 1842/2424)
Auto: In nabijheid waypoint BusDelMoro

Candelaria
Bus: TF-382: waypoint BusCruzCan aan TF-1
Auto: Nabijheid Av de la Constitution, waypoint ParkingCand