9.05 Las Mercedes – Santa Cruz

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Vertrekpunt is de bushalte Las Mercedes aan de TF-12. Het eerste gedeelte gaat via de geasfalteerde weg maar al heel snel komen we op een 4×4 pad. Een stevige klim naar het waypoint KP GR131-131.2. We genieten van het fraaie landschap rondom La Laguna. In het algemeen zijn de paden goed te belopen. Hier en daar zijn ‘afsnijders’ gemaakt. Bovendien kan er soms gekozen worden. Met de GPS in de hand is het kiezen dan geen probleem. Bij waypoint Geen doorgang 9.40 is de 4×4 weg versperd voor wandelaars door verbodsborden, een dicht hek en video-bewaking ondanks het feit dat op Wikiloc wandelingen staan die wel ‘doorgelopen’ zijn!. Tot aan waypoint BusLasCasillas gaat het op rolletjes. Bij de bushalte moet een pad naar beneden leiden maar bewoners waarschuwen ons onmiddellijk dat er geen wandelpad is. We hebben het pad toen niet opgemerkt (vanaf ca. 50 meter vanaf de bushalte gaat vanaf het 4×4 weg een pad naar rechts!) maar achteraf gezien waren de bewoners wel erg snel met hun reactie: geen wandelpad.
Na ca. twee weken hebben we het van de andere kant geprobeerd en laten we nu uitkomen op het pad waar de bewoners ons gewaarschuwd hebben! Het pad leidt achter de woning en is een goed aangelegd keienpad dat wel deels is dichtgegroeid maar heel goed te lopen!
De weg loopt daarna door het ‘dorp’ en aan het eind gaan we ‘rechtdoor’ een 4×4 weg op. Aan het eind dóórlopen en komen we op een smal pad die uitkomt op de Camino de Las Lecheras. Een goed te volgen pad waar het uitzicht op o.a. de diepe Barranco de Santos heel fraai is. Een heel bijzonder mooi gedeelte van de route. Santa Cruz komt steeds dichterbij en we vragen ons af waar we uitkomen. Plotseling stopt het pad, naar beneden klauteren en dan zijn we op de geasfalteerde weg. Geen enkele aanduiding van een pad dat volgens ons uniek is voor Santa Cruz. We hebben daar het waypoint PadGR131 geplaatst want het pad is vanaf de weg vrijwel onzichtbaar.

We komen op een doodlopende weg maar in de hoek loopt een trap naar beneden en dan komen we in een heel smal straatje. Er zijn meerdere straatjes waaruit gekozen kan worden maar wij lopen, zo goed als mogelijk, onze voorbereide route. Onverwacht komen we uit bij een heel lange trap die als naam de 100-treden trap draagt. We hebben ze niet geteld! Dwars door Santa Cruz met de trambanen en we komen uit bij het ‘provinciehuis’ van Tenerife (Cabilda Insular). Een groot maar onaantrekkelijk gebouw. Nog even naar de Plaza de España en dan naar de bushalte van Santa Cruz. Een heel groot station. En als de bus niet gevonden kan worden: er is ook een benedenverdieping! Een heel mooie tocht met veel afwisseling.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
TF-113, Camino de las Mercedes, waypoint BusMercedes
Lengte:
13.9 km
Tijdsduur:
4.5 uur
Hoogteverschil:
770 meter
Zwaarte:
Middelzwaar
Extra tips/opmerkingen:

Wandelstokken aanbevolen

Gewandeld:
14/01/2013
Verbindingen:

Las Mercedes TF-12
Bus: waypoint BusLasMercedes, lijnen 270, 271, 273, 274, 275 en 076, haltes 2090/2082
Auto: in nabijheid bushalte TF-12

Santa Cruz
Bus: busstation Santa Cruz, waypoint BusSantaCruz
Auto: in nabijheid busstation Santa Cruz OF waypoint Santa Cruz