9.04 La Laguna – Cruz del Carmen

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Vertrekpunt is het busstation van Laguna. We passeren op onze route de Catedral de la Laguna. Een imponerend gebouw! Wel staat het in de steigers (2013). In 2018 geheel gerestaureerd!. We steken even later de TF-13 over en lopen eerst redelijk parallel met de hoofdweg. We gaan linksaf een pad in (de 4×4 weg loopt door) waar het lijkt dat het een privé weg is naar een woning. Maar dan zien we in een bocht – voor de woning – een smal pad dat naar boven loopt. Goed te onderscheiden.

Het pad is duidelijk zichtbaar maar wijkt een aantal keren af van de OSM-kaart. Maar we zien ‘meer’ paden. ‘Plotseling’ staan we op de Mesa la Gallardina. Het voordeel daarvan is dat het pad dat we nog moeten volgen van boven kunnen zien. We hebben – denken we – de vergissing gemaakt ‘direct’ naar het pad af te dalen zoals te zien is op de OSM-kaart. Even verderop ‘eindigt’ het pad bij een rots en aan de andere kant van de rots loopt het pad weer verder (OSM-kaart). Maar het ‘officiële’ pad buigt links af! Waar we op de verharde weg komen zien we een bord met de aanduiding . Een PR-wandeling maar dan zonder nummer!

Bij het waypoint KPGR 131-131.2 snijden we de route Las Mercedes – Santa Cruz (wandeling 9.05). In Las Mercedes steken we de TF-12 over en bij waypoint KP2GR131 gaan we rechtsaf naar Cruz del Carmen (Camino la Degollade). In het begin is het landschap nog open en kunnen we genieten van het fraaie landschap rondom La Laguna. Het eind van de route gaat weer door het bos en de uitzichten zijn dan minimaal. Een aantal keren is het mogelijk te ‘kiezen’ uit verschillende paden. Dan is het wel handig als de route al een keer door ons gelopen is. Echter in dit gebied zijn er meerdere paden die naar Cruz del Carmen leiden. Zonder onze gps zouden wij het spoor zeker bijster zijn geraakt en is het o.i vrijwel onmogelijk een alternatief pad te kiezen.
Vanaf de GR 131 zijn er twee afbuigingen naar La Laguna. GR 131.1 komt binnen via de westkant van La Laguna (San Diego; wandeling 9.03) en deze route, de GR131-131.2, komt aan de oostzijde van La Laguna binnen. Niet bewegwijzerd. Uitsluitend gebaseerd op kaartmateriaal van freytag&berndt. We kunnen dan ook geen garantie geven dat onze route volledig juist is.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
Busstation La Laguna, waypoint BusLaguna
Lengte:
11.4 km
Tijdsduur:
4.5 uur
Hoogteverschil:
Ruim 800 meter stijgen; 400 meter dalen
Zwaarte:
Zwaar
Extra tips/opmerkingen:

Stapzekerheid en wandelstokken aanbevolen; niet bij regen

Gewandeld:
14/01/2013
Verbindingen:

La Laguna
Bus: busstation La Laguna, waypoint BusLaguna
Auto: in nabijheid busstation La Laguna OF parkeergarage bij/in busstation

Cruz del Carmen TF-12
Bus: Cruz del Carmen, waypoint CruzdelCarmen, lijnen 273, 275, 076 en 077, haltes 2232/2234
Auto: idem