9.01 Cruz del Carmen – Abajo – Punta del Hidalgo (PR TF-10)

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Ons vertrekpunt is Cruz del Carmen aan de TF-12. Dit is een belangrijk toeristisch punt. Daar is ook een informatiecentrum. De route was, voor ons, de eerste kennismaking van een route in het Anaga gebied. Voor routes in Anaga wordt veelal de lof bezongen. Wij zingen mee maar stellen ook vast dat heel Tenerife – als wandeleiland – uniek is. De eerste 1,5 km gaan door het bos. Vrijwel geen uitzicht. Het pad kan – bij regen – behoorlijk glibberig zijn. Normaal gebruiken wij geen stokken maar op deze route beslist aanbevolen!

Als we uit het bos komen ontvouwen zich de vergezichten. Heel fraai. Te vergelijken met Teno. De bewegwijzering van het pad is redelijk tot goed. We hebben zelf het idee dat op sommige punten de kleuren aan het vervagen zijn en dat een likje verf geen overbodige luxe zou zijn. Op de route zijn we schapen tegengekomen die zich gedroegen als berggeiten! Een aantal keren lopen we een klein stukje parallel met de TF 145. Bij Chinamada is de Mirador de Aguaide en een restaurant. De Ermita van Chinamada is een soort verzamelplaats van wandelaars.

Wij vervolgen onze route en gaan een smal pad op. Op sommige punten kun je hoogtevrees krijgen omdat je langs de ‘afgrond’ loopt. Bij waypoint Abajo (Mirador de Abajo) zien we de zee recht ‘onder’ ons. Heel indrukwekkend als er hoge golven zijn. Even verderop passeren we de Roque Dos Hermanos. Als we – aan het eind van de route – in de barranco komen raken we even het spoor bijster. Geen bewegwijzering maar we steken de barranco over (dit is meestal de beste keus) en volgen het pad dat rondom een gebouw gaat en dan zien we weer de bekende strepen van de route. Korte tijd daarna staat het ‘begin’ bord van de route. Daar is zowel parkeerplaats voor de auto (waypoint Punta Hidalgo) en een bushalte. Wij hebben (later) de route ‘verlengd’ naar de kerk van Punta del Hidalgo, omdat je dan een aantal gelegenheden voorbij komt waar de inwendige mens versterkt kan worden.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
TF-12, Cruz del Carmen, waypoint CruzdelCarmen
Lengte:
11 km
Tijdsduur:
4.5 uur
Hoogteverschil:
950 meter
Zwaarte:
Middelzwaar
Extra tips/opmerkingen:

Wandelstokken aanbevolen

Gewandeld:
28/02/2011
Verbindingen:

Cruz del Carmen TF-12
Bus: Cruz del Carmen, waypoint CruzdelCarmen, lijnen 273, 275, 076 en 077, haltes 2232/2232
Auto: idem

Punta del Hidalgo TF-13
Bus: Kerk Punta del Hidalgo, waypoint BusPuntaHidalgo, lijnen 050 en 105, haltes 1324/1330
Auto: waypoint BusPuntaHidalgo