8.83 El Socorro RW2 (TF-1)

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Een zware en afwisselende wandeling! Veel asfalt maar niet onaangenaam!  Classificering vanwege hoogteverschil ‘middelzwaar’ maar vanwege lengte ‘zwaar’. Bij zonnig weer zéker zwaar.
Vertrekpunt de bushalte (lijn 122) in El Socorro. Het eerste gedeelte van de wandeling gaat over de Camino Del Socorro. Is niet bijzonder omdat aan de rechterkant het industriegebied pregnant aanwezig is. Er wordt heel veel gejogd in het gebied! We lopen een kort stuk langs de TF-1 en steken deze over.

We krijgen nu een groot gedeelte asfalt maar de stijging tot in de nabijheid van Güímar is zodanig dat geen bijzondere inspanning vereist is. De uitzichten op het bergmassief zijn heel mooi maar het maken van foto’s wordt ‘belemmerd’ door o.a. bovengrondse leidingen. In Güímar gaan we rechtsaf de Camino de Tonaza op. Dit is een onderdeel van de (toekomstige?) lange afstandswandeling GR 133. Bij waypoint Chinguaro komt/is een informatiecentrum over o.a. hoe mensen in het verleden gevangen werden gehouden in grotten. Dit schreven wij in 2012 (zie wandeling 8.07 Güímar – Candelaria) maar onze indruk is dat er niet veel is veranderd met de situatie van ca. 8 jaar geleden.

Bij waypoint LastigPunt 8.83 is de weg volledig‘ versperd’. Men is bezig met een groot gebouw. De ontwerpers hebben klaarblijkelijk niet geweten dat hier ook het tracé van de GR-133 loopt! Met een korte omweg kan het terrein worden overgestoken en de route weer worden ‘opgepikt’. Zijn nu dicht bij Candelaria. Kunnen niet het ontwerp-tracé volgen (de brug over de weg heeft geen aansluitingen) en steken daarom de weg over bij de 1e brug en gaan dan richting de fraaie basiliek.
Het plein (Plaza Patrona de Canarias) rondgelopen en daarna langs de kust waar o.a. de beelden staan van negen menceyes of koningen. Imponerend! Het toerisme is voornamelijk geconcentreerd rondom de basiliek maar de kustlijn biedt ook veel moois.

Het laatste gedeelte van de wandeling gaat langs de kust. Een fraai gedeelte maar niet het meest gemakkelijke deel. Met name bij de bewegwijzerde wandeling SL-294 is het van belang goed op te letten. Uitstekend bewegwijzerd maar een ‘lastig’ pad. We passeren nog een mooi strand  (Playa de Samarinus) waar in 2012 ‘onderkomens’ waren geplaatst/gemaakt. Nu hebben we één tentje gezien! Eenmaal uit de barranco wijken wij heel even af van de bewegwijzering en nemen een ‘gemaakt’ pad. Geen 100%!
La Viuda is het einde van de bewegwijzering. Vanaf La Viuda tot aan El Socorro zijn ‘paden’ langs de kust getekend. Een aantal geprobeerd maar waar we over de ‘keien’ moesten lopen zijn we teruggekeerd naar de weg.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
Bushalte El Socorro (lijn 122), waypont BusSocorro
Lengte:
16 km
Tijdsduur:
5 uur
Hoogteverschil:
400 meter (totaal)
Zwaarte:
Zwaar
Extra tips/opmerkingen:

Geen

Gewandeld:
21/01/2020
Verbindingen:

El Socorro (TF-1) (Polígoni Industrial de Güímar)
Bus: waypont BusSocorro (lijn 122, halte 8094)
Auto: bij waypoint BusSocorro (afslag 20 TF-1 Arafo; naam El Socorro niet vermeld!= industriegebied Güímar).