8.82 Fasnia (Lomo la Tose) – Archifira AR h/t

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Zeer zwaar en fraai!
Vertrekpunt bij de bushalte op het ‘kruispunt’ TF-28 richting Lomo la Tosa – Archifira. Daar is ook beperkte parkeerruimte. De route is ‘bewegwijzerd’ met witte verfstrepen en voert langs paden die op geen enkele kaart vermeld staan.

Geen gemakkelijke route! Met name wanneer we door een aantal barranco’ s gaan zijn de paden sterk geërodeerd en stijgen/dalen sterk. Wandelstokken zijn dan een ‘must’. Hoe hoger we komen des te indrukwekkender wordt het landschap. Ook de ‘diepe’ barranco’s zijn heel mooi om te zien. In dit gebied is het geen uitzondering dat je met ‘zon’ vertrekt en met ‘wolken/regen’ terugkomt. Dát is één van de redenen dat wij zo vroeg mogelijk vertrekken!

Het eindpunt is de Area Recreativa Archifira. In het midden staat zelfs een piepkleine Ermita. Of de woningen bij de Area Recreativa wel of niet worden bewoond is ons (nog) niet duidelijk.
De terugweg verloopt voorspoediger – qua tijd – dan de heenreis. Maar vanwege de ‘straffe’ daling is het van belang goed op te letten. Een uitglijder is zo gemaakt!
Het landschap ziet er nu weer heel anders uit dan op de heenreis.

De classificatie ‘zeer zwaar’ is mede bepaald door het grote hoogteverschil op een relatief korte afstand en de deels ‘slechte’ paden die in- en uit de barranco’s gaan.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
TF-28, waypoint BusLomoToseTF28
Lengte:
11.5 km
Tijdsduur:
5 uur
Hoogteverschil:
Bijna 850 meter (totaal)
Zwaarte:
Zeer zwaar
Extra tips/opmerkingen:

Niet bij regen en wandelstokken ‘vereist’.

Gewandeld:
21/11/2019
Verbindingen:

Fasnia (Lomo la Tose) TF-28
Bus: waypoint BusLomoToseTF28, lijnen 033/35, haltes 7733/7784
Auto: idem