8.73 Archifira AR RW1 (vanaf TF-28)

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

De TomTom brengt je wel naar waypoint TF-28 Archifira maar raakt de ‘weg’ helemaal kwijt om de parkeerplaats aan het einde van de Camino de Chifira te bereiken. De ‘toevoer’ route is volledig geasfalteerd en goed te rijden. Lichte en fraaie wandeling (ca. 6.5 km) als het uitstapje naar de Galería Chifira niet wordt gemaakt. Inclusief deze Galería is het een middelzware wandeling (ca. 9 km).

Bij de (piepkleine) Area Recreativa Archifira is het o.i. lastig parkeren. Daarom hebben wij daarvóór het waypoint Camino de Chifira geplaatst waar parkeren beperkt mogelijk is. D.i. het einde van het asfalt. Bij de AR Archifira staan een aantal verlaten en vervallen huizen en een mini Ermita. Heel veel barranco’s komen we tegen en het is daarom voortdurend dalen en stijgen. Maar niet vermoeiend.

De omgeving is heel fraai. Het slechte weer van de afgelopen dagen heeft zelfs sneeuw achtergelaten. Niet op onze hoogte maar is wel goed zichtbaar. Ook aan de ondergrond is te zien dat veel neerslag is gevallen. De weg is daarentegen heel goed te lopen!
Het eerste uitstapje hebben wij gemaakt naar de Galería de la Plata. Aan het eind van de 4x weg verboden voor wandelaars. Wij zijn doorgelopen naar de uit/ingang van de Galería. De Galería heeft een lengte van ruim 4.5 km maar is afgesloten. Het terrein is eigendom van de waterleidingmaatschappij van (de gemeente?) Fasnia.

Bij het einde van onze rondwandeling gaan we achterlangs de Balsa de Chifira (waterreservoir) waar niet veel water in staat. Aan één kant stroomt er water in.
Ons tweede uitstapje is heen en terug ca. 2.5 km en is naar de Galería Chifira. Deze 4×4 weg is ook formeel verboden voor wandelaars. Is een mooi stuk maar het is ook een flinke stijging van ca. 150 meter. De Galería is nog in gebruik getuige het lawaai van machines. Ook eigendom van dezelfde waterleidingmaatschappij als die bij de Galería de la Plata wordt vermeld.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
Archifira, waypoint Camino de Chifira (vanaf TF-28)
Lengte:
9.1 km
Tijdsduur:
3.5 uur
Hoogteverschil:
450 meter (totaal); zonder Galería Chifira 300 meter (totaal)
Zwaarte:
Middelzwaar
Extra tips/opmerkingen:

Toevoerroute vanaf TF-28 naar El Chifira bijgevoegd

Gewandeld:
09/02/2018
Verbindingen:

Area Recreativa Archifira (vanaf TF-28)
Bus: geen
Auto: waypoint Camino de Chifira