8.67 TF-24–TF-523 Cruz de Arafo – TF-21 Las Cuevas

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Een afwisselende wandeling. Daling van 1400 meter op ruim 11 km. Niet voor ‘slappe’ knieën ofwel men moet ervaring hebben met dalingen o.a. via asfalt (het laatste gedeelte). Zonder ervaring af te raden. Lichte wandeling maar door grote daling middelzwaar. Grootste gedeelte van de wandeling is een pelgrim pad naar Candelaria. Tegelijkertijd is het ‘wybertjes’ pad van ‘vroegere’ bewegwijzering. Erosie en/of mountainbikers zorgen ervoor dat op een aantal plaatsen het pad moeilijk begaanbaar is. Vertrekpunt is de T-kruising T-24 – TF-523 (richting Arafo). Eerst een kort stuk langs de TF-24 en dan gaan we een duidelijk pad op. Door het bos en geen uitzicht op bijv. de kustlijn.

Steken een aantal keren een Pista over. Het eerste stuk van de ‘echte’ Camino Candelaria is onverhard en moeilijk begaanbaar. Waar het beton/asfalt begint komen we in open gebied. Heel fraai. Bij Mirador Cruz de la Atalaya kunnen we nog extra genieten van het landschap. Op meerdere plaatsen is een waterkraan (geen drinkwater) geplaatst. Hoogstwaarschijnlijk bedoeld voor de pelgrims om ietwat verkoeling te geven op de jaarlijkse pelgrimage op 15 augustus omdat het dan heel warm kan zijn en het open gebied is. De Camino Candelaria eindigt – volgens ons – bij de Calle Vera Del Barranco. Of deze plaats een ‘verzamelpunt’ is weten wij niet.

Verderop is nog een korte afsnijder (OSM-kaart) die met enig beleid goed te lopen is. Zowel de afsnijder als de weg (staat op de site) hebben we gelopen. Komen langs de kerk van Pino Alto en korte tijd later gaan we van het asfalt af en gaan rechtsaf een onverharde weg op. Enige verademing! Zijn nu dicht bij onze eindbestemming Las Cuevas aan de TF-21.
Voor ons is het nog steeds onduidelijk hoe vanaf Cruz de Arafo gewandeld wordt naar Candelaria. Het ligt niet voor de hand dat de pelgrims vanaf dit punt eerst naar Las Lagunetas gaan en vervolgens naar beneden. Er zou een pad naar ‘beneden’ moeten zijn dat op enig punt aansluit op een andere Camino die naar Candelaria gaat.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
T-kruising TF-24 – TF-523, waypoint CruzArafo
Lengte:
11.3 km
Tijdsduur:
4.5 uur
Hoogteverschil:
1400 meter
Zwaarte:
Middelzwaar
Extra tips/opmerkingen:

Niet bij regen en wandelstokken aanbevolen

Gewandeld:
25/03/2017
Verbindingen:

Cruz Arafo TF-24 -TF-523
Bus: geen
Auto: T-kruising TF-24 –TF-523, waypoint CruzArafo

Las Cuevas (TF-21)
Bus: waypoint BusLasCuevasTF21, halte 4012, lijnen 062 en 101.
Auto: idem