8.64 Igueste RW1

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Zeer zware route met prachtig beeld! Het eerste gedeelte, via asfalt, is direct een stevige kuitenbijter. Over een relatief korte afstand ca. 200 meter klimmen. 2e gedeelte van de Camino de los Márgenes is ook geasfalteerd. Degenen die geen ervaring hebben met het dalen en/of stijgen via asfalt moeten zich vooraf wel achter de oren krabbelen om deze wandeling te doen. Bij de bushalte is óók het vertrekpunt van (bewegwijzerde) lokale wandelingen van Candelaria (SL-routes). Voldoende parkeerplaats.

Voor de auto is echter ook parkeerruimte bij Mirador de Igueste, waypoint MiradorIgueste: 200 meter minder stijgen! Wij hebben de auto ergens tussen in geparkeerd. Bij Mirador de Igueste steken we een waterkanaal over en gaan dan de Camino Lomo de Barco op. Hebben we 2x naar beneden gelopen (lastig pad) en nu naar boven. Meestal is naar ‘boven’ – bij een lastig pad – gemakkelijker. Zo ook nu. Ligt bijzonder mooi in het landschap!

Waar we langzamerhand in het ‘bos’ komen verdwijnen de uitzichten maar het landschap blijft aangenaam.
Geheel onverwacht hebben wij op ruim een kilometer afstand van waypoint Candelaria een pad genomen dat op de OSM kaart stond vermeld. We hebben er geen spijt van maar dit ‘pad’ heeft ons heel veel extra inspanning gekost. Het pad wordt zeer weinig belopen waarom in een aantal gevallen de GPS onze enige hulpmiddel was. Plaatsen van de wandelstenen was helaas niet mogelijk. Samenvattend: 75% goed te doen en 25% ‘tobben’.
Degenen die voor ‘zekerheid’ kiezen adviseren wij de ‘afslag’ niet te nemen en gewoon de Camino Lomo de Barco te blijven volgen.

Bij waypoint Candelaria steken we de onverharde weg over en gaan daarna ‘parallel’ onder een hoogspanningsleiding lopen. Is nog een stevige klim. Gaan linksaf (opnieuw) een onverharde weg op. Bij een aantal heel oude wegwijzerborden gaan we links en komen dan op de Camino de Los Márgenes. Ligt mooi in het landschap maar een aantal gedeelten zijn zeer sterk geërodeerd. Hoe meer we bij het asfaltgedeelte komen hoe smaller de Camino wordt (normaal verwacht je het tegendeel). Aan de ondergrond is te zien dat er gelopen wordt maar als dat niet het geval zou zijn zou de Camino binnen no-time dichtgegroeid zijn. Komen dan op het asfalt en moeten dan nog flink zakken. Qua lopen niet echt aangenaam maar qua omgeving wel heel fraai. Bij rondwandelingen is het niet altijd te voorkomen dat van asfalt gebruik moet worden gemaakt. Wij vinden dit opwegen tegen het gemak van de logistiek: dezelfde plaats van vertrek en aankomst.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
Igueste, TF-252, waypoint BusIgueste
Lengte:
12.3 km
Tijdsduur:
6 uur
Hoogteverschil:
1100 meter
Zwaarte:
Zeer zwaar
Extra tips/opmerkingen:

Niet bij regen en wandelstokken aanbevolen

Gewandeld:
03/04/2017
Verbindingen:

Igueste
Bus: TF-252, waypoint BusIgueste, Plaza Dimas Coello (lijn 131, haltes 2185 en 2193)
Auto: idem