8.46 Cruz de Arafo RW1 (TF-24–TF-523)

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Geen busverbinding wel voldoende parkeerruimte. Grotendeels een wandeling door Corona Forestal. Het eerste gedeelte tot aan de GR-131 is een pelgrimspad (naar Candelaria vanaf ?). Afwisselende wandeling met op sommige punten zeer fraaie gedeelten. Vertrekpunt is de T-kruising T-24 – TF-523 (richting Arafo). Eerst een kort stuk langs de TF-24 en dan gaan we een pad op. Gemarkeerd met de ‘oude’ wybertjes, d.i. de vroegere bewegwijzering.

Op bepaalde plaatsen sterk geërodeerd. O.i. (mede) een gevolg van mountainbikers. Omdat er veel dennennaalden liggen kan het ‘glad’ zijn. Loopt wel ‘zacht’! Korte tijd volgen we de GR-131. Bij een richtingbord (richting Caldera) gaan we onze ‘eigen’ weg. Wanneer we op de Pista Las Torillas lopen moet er een pad aan de linkerkant komen. Als je het weet zie je het maar anders loop je er zómaar aan voorbij (zo ook wij!). Het zijn zgn. ‘afsnijders’ van Pista’s . Het pad is redelijk te volgen en zichtbaar maar omdat er heel veel naalden liggen is opletten erg belangrijk. De 2e afsnijder is ook even ‘zoeken’ maar ook redelijk te volgen. De 3e afsnijder is ca. 100 meter. Wel zijn de afsnijders lastig om te klimmen. Hier en daar staan wandelstenen. Daarna volgen nog twee afsnijders. Hebben we deels gelopen (maar zijn teruggekeerd) omdat een pad vrijwel ontbreekt.

Vervolgens de Pista gevolgd die veel langzamer stijgt en bovendien nog veel ‘mooier’ is. Daar waar de GR-131 snijden hebben we gekozen deze te volgen. Op de OSM-kaart is er vervolgens een pad naar de Pista. Ook die route hebben wij gelopen. Is te doen maar er is geen pad. Daarom hebben we later alsnog de Pista toegevoegd omdat wij van mening zijn dat paden etc. redelijk zichtbaar moeten zijn. Wandelingen moeten geen puzzeltochten worden. Vrijwel aan het eind van de wandeling hebben we nog een onverharde weg gevolgd die ook ‘doodliep’. Ook dit gedeelte is ‘geschrapt’. De route die nu op de site vermeld staat is uitstekend te lopen behalve de drie ‘afsnijders’ die oplettendheid vragen.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
T-kruising TF-24 – TF-523, waypoint CruzArafo
Lengte:
9.6 km
Tijdsduur:
3.5 uur
Hoogteverschil:
500 meter
Zwaarte:
Middelzwaar
Extra tips/opmerkingen:

Niet bij regen en wandelstokken aanbevolen.

Gewandeld:
05/02/2016
Verbindingen:

Cruz Arafo TF-24 – TF-523
Bus: geen
Auto: T-kruising TF-24 –TF-523, waypoint CruzArafo