8.42 El Río RW1 (TF-28)

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Afwisselende route in een mooi landschap.
Vertrekpunt is de bushalte aan de TF-28 bij waypoint BusElRío. Even verderop (ca. 75 meter) is ook een parkeerplaats aan de TF-28. We lopen vóór de kerk langs en gaan de Calle San Bartolomé in, genoemd naar de naam van de kerk. Wat verderop snijden we een stukje af van de weg door een – sterk stijgend – pad te nemen.

De eerste twee kilometer gaan over asfalt. Maar omdat het een langzame klim is, is dit geen probleem. We gaan linksaf een pad op dat ons leidt naar een stuwdam in de Barranco El Río. Heeft, volgens ons, nooit gefunctioneerd. Mogelijk een Europees subsidieproject! Het pad gaat daar steil naar beneden. Daar waar er gemetselde trappen zijn is dit geen probleem maar op sommige punten is de trap uitgehouwen uit de (zachte) aanwezige stenen. Bijna volledig uitgesleten. Ook is hoogtevrees geen goede eigenschap. We hebben het pad langs de barranco gevolgd in de hoop dat we een rondje konden maken. Maar dit is niet mogelijk. Wel is eraan hetzelfde pad een klimwand bereikbaar via een smal pad. Tijdens onze wandeling werd er druk geoefend.

Het landschap verandert daarna. Meer reliëf en mooi. Bij het bord van de bewegwijzerde wandeling PR TF-83.3 gaan we richting Las Vegas. Mooi gedeelte van de route. De laatste afslag naar Las Vegas laten we rechts liggen. We gaan verder op de onverharde weg die ons leidt naar de TF-555, de weg naar Las Vegas. Komen daarna op de Camino Real de Granadilla. Waypoint LastigPunt1CamReal passeren we nu voor de 2e keer (1e keer bij wandeling 8.04 Granadilla de Abona – El Río – Arico Viejo) Met de geplaatste wandelstenen kan het daar (bijna) niet meer fout gaan.
In het algemeen is het laatste gedeelte een goed pad maar vanwege de ‘zachte’ ondergrond op een aantal plaatsen behoorlijk geërodeerd. Even voordat we El Río binnenkomen moeten we nog over de Barranco del Rio. Een fraai oud aangelegd pad. Het laatste stuk gaat via een (houten?) brug en komt uit een rommelig gedeelte: kruip sluip door! En er schijnt iemand te wonen die van verzamelen houdt.
Nog even door het stille dorp en we zijn weer op onze eindbestemming.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
TF-28, waypoint BusElRío
Lengte:
10.4 km
Tijdsduur:
4 uur
Hoogteverschil:
500 meter (totaal)
Zwaarte:
Middelzwaar
Extra tips/opmerkingen:

Geen hoogtevrees en stapzekerheid

Gewandeld:
21/03/2015
Verbindingen:

El Río (TF-28)
Bus: waypoint ElRío, lijnen 035, 039 en 430, haltes 7803 en 7818
Auto: waypoint 8.116 El Río