8.24 Arico Viejo – La Sabinita – Bco Tamadaya h/t

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Ruim 10 jaar zijn we in het bezit van de wandelkaarten ‘Chasna Isora’. Omdat wij niet op kaarten kunnen wandelen was deze wandeling in de vergetelheid geraakt. Nu hebben we deze zeer fraaie wandeling aan ons bestand toegevoegd. Met de auto is het mogelijk te beginnen in Arico Viejo of La Sabinita. Het laatste punt is ons vertrekpunt van de wandeling ‘Barranco de Tamadaya’. Heen en terug ca. 7.5 kilometer. Kiezen we voor de bus dan komt er bijna 4 kilometer, heen en terug, bij vanaf Arico Viejo.

Vertrekpunt waypoint BusAricoViejo ligt aan de TF-28. Eerst volgen we de Calle Degollada en dan komen we op de PR TF 86. We gaan door het dorp La Sabinita en passeren de Ermita. Bij de volgende kruising houden we links aan en gaan dan rechts een pad op waarvoor een ijzeren ketting hangt. Dit pad is voorheen gebruikt als toegangsweg naar een aantal Galería’s. Toen nog een echte 4×4 weg maar nu op een aantal plaatsen behoorlijk geërodeerd. We gaan nu langzaam naar beneden naar de barranco en kruisen opnieuw een gedeelte van de PR TF 86 (wandeling 8.15 Arico Viejo rondwandeling). Daar worden we met onze neus op de feiten gedrukt: over een gedeelte van het pad in de barranco stroomt het water ondanks het feit dat het weer een aantal dagen geleden is dat het (hard) geregend heeft. Gelukkig niet onoverkomelijk maar een week eerder (heel zwaar weer) zou het niet mogelijk zijn geweest te passeren. Zoiets zouden we wel een keer in het echt willen zien maar in de praktijk is dit bijna niet mogelijk.

Wij gaan verder de Bco de Tamadaya in en passeren de eerste Galería. Op sommige punten zijn er rotsblokken op het pad gevallen. Lijkt heel recent. Even voorbij de 1e Galería hangt er weer een ketting over het pad. Het zicht op de omgeving is en blijft heel mooi. Ogen strelend! Hoe verder we komen hoe minder goed het pad er begint uit te zien. Vlak voor de laatste Galería is de ijzeren waterleidingbuis van ca. 18-20 cm doorsnede op verschillende plaatsen lek. Onbegrijpelijk dat het kostbare water zo maar weg kan lopen. De ijzeren buis is er over een langere lengte heel slecht aan toe! Bij de laatste Galería ligt weer het bekende smalspoor. Hier eindigt ook onze wandeling. We hebben niet gezocht of er nog een pad verder gaat. Op het eerste gezicht niet maar dat is bij ons geen garantie! Ook de terugweg geeft weer mooie beelden.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
TF-28, waypoint BusAricoViejo
Lengte:
11.3 km
Tijdsduur:
4 uur
Hoogteverschil:
450 meter
Zwaarte:
Middelzwaar
Extra tips/opmerkingen:

Niet bij regen

Gewandeld:
17/12/2013
Verbindingen:

Arico Viejo
Bus: TF-28, waypoint BusAricoViejo, haltes 7847/7870, lijnen 035 en 430.
Auto: idem OF TF-625, waypoint Arico Viejo

La Sabinita
Bus: geen
Auto: waypoint LaSabinita