8.21 Candelaria kust en pelgrim RW

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Wij hebben als vertrekpunt Igueste gekozen. Het is ook mogelijk de auto aan de kust van Candelaria te parkeren, in nabijheid waypoint ParkingCand aan de Av. de la Constitution, en daar met de wandeling te starten. Dát is nu het voordeel van GPS. Je kunt ‘overal’ de route beginnen. Mooie wandeling om kennis te maken met zowel de kust als het achterland van Candelaria. Het is een combinatie van kust- en strandwandeling (hier en daar kan ook naar zee gelopen worden en als de zee het toelaat een verfrissende duik te nemen) en een gedeelte van de pelgrimsroute vanaf La Laguna naar Candelaria (Camino Viejo de Candelaria).

Het is een afwisselende wandeling: veel wandelaars aan de kust en weinig of geen wandelaars op het pelgrimsgedeelte. Meestal een woeste zee en een zeer rustig landschap. Het beginpunt van de wandeling is in Igueste waar een pleintje met banken is. Aangenaam om even te mijmeren voordat begonnen wordt met de korte pelgrimage. Het eerste korte stuk is ‘bewegwijzerd’ (SL 296) maar wij gaan – bij het begin van de Calle El Campito – een trap náást de weg af en gaan dan verder de Camino de Viejo de Candelaria op. Een goed pad. Hier en daar zelfs gemarkeerd. We komen uit bij de TF-1 waar een pad langs loopt. Het pad wordt (plotseling) versperd door een heel grote (garage?) deur. Achterlangs kan ook niet omdat aan het eind een groot ijzeren hek staat. Onbegrijpelijk dat een pelgrimsroute, zo dicht bij de eindbestemming, zo ‘behandeld’ wordt. Een blokje om en dan komen we weer uit bij de TF-1, waar – al jaren – een niet afgemaakte brug ligt. Nog even langs de TF-1 en steken dan de brug over en dalen af naar de grote Basiliek van Candelaria. Daar staan ook de bekende beelden van de Guanchen.

We lopen dan – zoveel als mogelijk – langs de kust. Op sommige punten verlaten we even de zee omdat ‘private’ eigendommen de weg versperren of omdat het vrijwel niet mogelijk is de kust te voorzien van een boulevard. De weg langs de kust biedt niet alleen uitzicht op zee maar ook op de kustlijn en de bergen. Bijna aan het eind van de bebouwing (Las Caletillas) gaan we richting Igueste. Nu wacht ons een klim van bijna 250 meter over asfalt. Dit is gemakkelijker dan over asfalt naar beneden maar het blijft inspannend. Daar staat tegenover dat het zicht op de bergen heel fraai is. Bij de Plaza Dimas Coello, onze eindbestemming, is het goed toeven en daar is ook de bushalte.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
TF-252, waypoint BusIgueste, Plaza Dimas Coello (lijn 131, haltes 2185/2193)
Lengte:
10.2 km
Tijdsduur:
3.5 uur
Hoogteverschil:
250 meter
Zwaarte:
Licht
Extra tips/opmerkingen:

Geen

Gewandeld:
18/11/2013
Verbindingen:

Igueste TF-252
Bus: TF-252, waypoint BusIgueste, Plaza Dimas Coello (lijn 131, haltes 2185/2193)
Auto: idem

Candelaria
Bus: TF-382: waypoint BusCruzCan aan TF-1
Auto: Nabijheid Av de la Constitution, waypoint ParkingCand