8.18. Araya – Los Brezos SL-TF 294 RW

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Het officiële vertrekpunt van deze rondwandeling is Cruz del Camino in Araya. Wij hebben als vertrekpunt de TF-247 gekozen in de directe nabijheid van Araya.(waypoint Araya) Daar is een bushalte (lijn 123). Bij de kerk, waypoint Araya, is parkeerplaats te vinden. Vanaf de bushalte is het ca. 725 stijgen en dalen; vanaf het officiële vertrekpunt bijna 600 meter. Heel pittig! Maar daar krijg je wel veel voor terug. Het is waarschijnlijk om het even links- of rechtsom te gaan. Wij hebben voor linksom gekozen.

Goede bewegwijzering. Heel mooi uitzicht op de kustlijn en de bergen. Hier en daar zelfs adembenemend. Daarom is het raadzaam vroeg te vertrekken. Hoe later op de dag hoe meer kans dat de lucht dichttrekt. Bij waypoint La Gotera is het mogelijk een Fuenta te bekijken (ca. 800 meter heen en terug). D.i. een afbuiging van de bewegwijzerde wandeling. Deze wandeling is een voorbeeld van de betrekkelijkheid van classificatie van een wandeling. De stijging tot ca. 1100 meter hebben we gedaan in de (brandende) zon. Daarom hebben wij de classificatie ‘zwaar’ gegeven. Met wolken zou het middelzwaar zijn maar dan kunnen de uitzichten weer beperkt zijn.

Zowel de stijging als de daling is behoorlijk zwaar: 725 meter stijgen en dalen op ruim 5 km. Dat gaat niet vanzelf! Ruim over de helft komen we langs de Zona Recreativa Los Brezos. Een goede picknickplaats! Voorbij de picknickplaats komen we langs een ‘Horno’, d.i. een oven. In de route aangegeven. Bijna aan het eind krijgen we het idee dat we door een barranco moeten maar we komen ernaast uit bij een brug. Nog honderd meter en we kunnen de officiële ronde sluiten. Samenvattend: Fraaie maar zeer pittige wandeling.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
TF-247: waypoint BusArayo
Lengte:
10.4 km
Tijdsduur:
4.5 uur
Hoogteverschil:
725 meter
Zwaarte:
Zwaar
Extra tips/opmerkingen:

Geen

Gewandeld:
04/11/2013
Verbindingen:

Araya TF-247
Bus: lijn 123 vanaf Santa Cruz, halte 7005/7012 Carretera Araya (TF-247).
Auto: In nabijheid waypoint Arayo.