8.116 El Río RW3 (TF-28)

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Middelzwaar en zeer fraai.
Vertrekpunt is de bushalte aan de TF-28 bij waypoint BusElRío. Even verderop (ca. 75 meter) is ook parkeerplaats. We lopen vóór de kerk langs en gaan de Calle San Bartolomé in, genoemd naar de naam van de kerk. Wat verderop snijden we een stukje af van de weg door een – sterk stijgend – pad te nemen.
De eerste stuk gaat over asfalt. Maar omdat het een langzame klim is, is dit geen probleem. Gaan rechtsaf bij het bordje Villa Arico. Bij de 1e kruising houden we links de onverharde weg aan. (rechtdoor naar Villa Arico, zie wandeling 8.34 El Río- Villa Arico RW). Op het punt waar we de onverharde weg verlaten is een ‘gemaakt’ pad vanwege een afsluiting. Goed te volgen als even de tijd wordt genomen! Komen dan opnieuw op een onverharde weg die aan het eind met een ketting afgesloten is. Géén verbod voor wandelaars! Gaan linksaf (geasfalteerd) en verlaten deze weg (Calle San Bartolomé) weer als we rechtsaf gaan. De onverharde weg gaat over in een pad. Komen steeds dichter bij de stuwdam van de Barranco del Río. Heeft o.i. nog nooit gefunctioneerd.

Het laatste gedeelte is volledig uitgesleten en met de nodige voorzichtigheid is het nog te doen maar het hield niet over. Aan het eind hebben we een waypoint LastigPunt 8.116 El Rio geplaatst. Andersom is waarschijnlijk gemakkelijker. Bij wandeling 8.42 El Río RW1 kwamen we van rechts maar dit pad hebben we gemist. Eenmaal beneden is het ‘leed’ geleden en we zien een uitstekend pad dat langs en naar de Barranco del Río gaat. We zijn gestopt niet wetende of het mogelijk is in de barranco verder te lopen. Op de terugweg nog een oude weg verkend richting de Barranco. Ook hier eerder  gestopt omdat je aan het eind bij een onneembare damwand komt.

Zijn nu ruim over de helft en krijgen voornamelijk onverharde wegen. Even voor het dorp El Río komen we op de Camino Real. Is fraai ingelegd met stenen. Gaan de Barranco del Río over met een oude brug die er niet beter op is geworden in de afgelopen jaren. Even kruip, sluip door en dan zijn we weer op asfalt en dicht bij onze eindbestemming.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
TF-28, waypoint BusElRío
Lengte:
8.6 km
Tijdsduur:
3 uur
Hoogteverschil:
360 meter (totaal)
Zwaarte:
Middelzwaar
Extra tips/opmerkingen:

Geen hoogtevrees en stapzekerheid (bij afdaling naar damwand Bco del Río)

Gewandeld:
08/02/2023
Verbindingen:

El Río (TF-28)
Bus: waypoint BusElRío, lijnen 035, 039 en 430, haltes 7803 en 7818
Auto: waypoint 8.116 El Río