8.08 El Médano – Pelada RW

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Vertrekpunt bushalte bij de boulevard van El Médano. Daar is ook genoeg parkeerruimte (indien op tijd). Het eerste gedeelte van de wandeling gaat langs de kust waar heel veel strand is en waar gezwommen kan worden. Het is wel een gebied waar het behoorlijk hard kan waaien. Voor surfers is het een uniek gebied en dat zegt genoeg over de wind. Ook zijn er strandduinen zoals in Maspalomas op Gran Canaria maar dan op veel kleinere schaal.

We hebben de wandeling in tweeën gedaan omdat we ons de eerste keer niet voldoende konden oriënteren om de juiste weg te kiezen naar de Montaña Pelada. Als je een verheffing van het aardoppervlak als ‘berg’ definieert dan is de Montaña Pelada een berg. Tot aan het ‘laatste’ strand voor de Pelada loopt een pad en bij het strand gaan we linksaf de barranco in. In het begin géén echt pad maar daarna wordt een smal pad zichtbaar. Als we het pad blijven volgen komen we voor een schuin gedeelte van de heuvel. Daar staat een P-paaltje en gaan omhoog. Het is duidelijk te zien dat de schuine kant meer belopen wordt. Een pad tekent zich redelijk duidelijk af op de schuine rotswand. De schuine rotswand die beklommen wordt is de Montaña Ensanschada omdat de Montaña Pelada niet zichtbaar is.

Als de auto als vervoermiddel dient dan kan alléén de Pelada worden rondgelopen wanneer als vertrekpunt de parkeerplaats, bij het laatste strandje vóór de Pelada, gekozen wordt. El Médano inrijden en de kustlijn volgen. Daar waar de weg afbuigt van de kust en net vóór de Pelada is parkeerruimte. Bijna boven gaan we rechtsaf en lopen we langs de ‘onderkant’ en komen we ‘vanzelf’ op de rondweg Pelada. We gaan rechtsaf en gaan rond. Het is bijzonder dat we nu over een brede rand lopen langs een lager landschap: een omgekeerde berg. Aan de kust hebben we nog twee strandjes gezien maar het kunnen er meer zijn. Heel idyllisch maar meer mensen hebben blijkbaar dit gevoel!

Aan de ‘onderkant’ van de cirkel staan windmolens die niet draaien. Te weinig wind en dat is hier een uitzondering. Op de kaart van Freytag&Berndt staat de route heel dicht bij de kust getekend. Wij geven de voorkeur aan ‘onze’ route omdat wij het idee hebben dat de ‘kaart’ route minder gemakkelijk is. De kustroute is blijkbaar alleen bij eb te lopen. Zelf hebben wij dit (nog) niet gedaan! Het is jammer dat de aanlooproute niet bewegwijzerd is terwijl de rondwandeling Pelada in zijn geheel met stenen, aan beide kanten van het pad, gemarkeerd is. In het midden van de cirkel gaat een 4×4 weg naar beneden maar deze verbinding is langer.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
El Médano, waypoint BusMedano
Lengte:
9.4 km
Tijdsduur:
3.5 uur
Hoogteverschil:
120 meter
Zwaarte:
Licht
Extra tips/opmerkingen:

Geen

Gewandeld:
04/04/2012
Verbindingen:

El Médano
Bus: bij de haven Av José Miguel Galván Bello, waypoint BusMedano, lijnen 116, 450, 470 en 483, halte 7272.
Auto: idem; doorrijden richting zee (voldoende parkeerplaats; op tijd!)