8.05 Arico el Viejo – Fasnia

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Vertrekpunt Arico el Viejo aan de TF-28 bij waypoint BusAricoViejo. Voor dit vertrekpunt is gekozen omdat hier twee, voor ons van belang zijnde, lijnen van de Titsa voorbijkomen (430 en 035). Ook is parkeren voor de auto mogelijk. Afgezien van drie ‘moeilijke’ punten is het pad overal (zeer) goed te belopen. Brede paden, 4×4 wegen en geasfalteerde wegen. Bij bepaalde punten moet de TF-28 gevolgd worden. Maar het aantal auto’s wat hier rijdt, in dit gedeelte, is beperkt. Eigenlijk is de TF-28 op zich een wandeling waard!

Vooraf: Er zijn drie lastige punten in dit gedeelte van de Camino Real route
1.Waypoint LP2CamReal NU waypoint LP 8.78
Het ‘doorgestreepte’ waypoint hebben we laten staan. Hebben dit tracé in 2012 wel gedaan maar hebben helaas moeten vaststellen dat in 2018 zowel beneden (de barranco) als boven (vanaf de TF-625) géén pad te zien is. Nog een alternatief ‘geprobeerd’ (van een andere wandeling) maar ook deze poging liep helaas op niets uit.
We hebben nu (=2018) de route van Freytag&Berndt zo goed mogelijk gevolgd (= tracé GR-133). Tot aan de Barranco de Tamadaya is het niet een ‘echt’ moeilijke route maar als we heel dichtbij zijn ligt de Barranco te ‘diep’. Zijn daarom eerst een andere Barranco overgestoken (bij een vervallen ‘stuw’) en naar de onderliggende terrassen gegaan bij ‘instortingen’ en komen dan met enige moeite in de Barranco. Niet gemakkelijk maar zéker gemakkelijker dan de oorspronkelijke route van de OSM kaart. Voor de zekerheid hebben we dit gedeelte héén en weer gelopen.
2.Waypoint LP3CamReal
Op het pad waarop we lopen staat aan de linkerkant een huis. Even vóór het huis begint een ‘parallel’ pad dat lijkt dood te lopen. (Wij zijn de 1e keer teruggekeerd en hebben advies gevraagd aan de bewoner van het huis die ons zei dat we ‘door’ konden/moesten lopen). Met wat ‘worsteling’ door de eerste struiken ontwaren wij een smal (maar fraai) pad dat langs de barranco naar de barranco gaat en daarna weer omhoog. Niet over de waterleidingbuis gaan want dan loop je vast. Even daarvóór gaat het pad omhoog en komen we uit op een Camino.
3.Waypoint LP4CamReal
Bij dit punt moeten we uitkomen op de TF-28. In het begin erg veel erosie waardoor het pad in het begin ‘ontbreekt’ en/of slecht zichtbaar is.

Het landschap is afwisselend: glooiend en het gezicht op het ‘massief’ van de bergrug van ca. 2000 meter hoogte. Interessant gebied waar nog weinig mensen wandelen. In de ruim 16 km zijn we niemand tegengekomen. Ook dit gedeelte van de Camina Real maakt deel uit van de GR-133. Bij een ‘herstel’ van het pad moeten eerst de lastige punten onderhanden genomen worden. Bij waypoint LP3 CaminoReal denken we een dag nodig te hebben (met ca. 4 mensen) het pad op te schonen van struiken en weer redelijk goed begaanbaar te maken. Misschien zou een ‘verfspuit’ voor een wandelaar ‘standaarduitrusting’ moeten zijn om deze te gebruiken bij het markeren van lastige punten.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
Arico Viejo bij TF-28, waypoint BusAricoV
Lengte:
16.5 km
Tijdsduur:
6 uur
Hoogteverschil:
770 meter stijgen; 700 meter dalen
Zwaarte:
Zwaar
Extra tips/opmerkingen:

Zie lastige punten

Gewandeld:
10/04/2012
Verbindingen:

Arico El Viejo
Bus: TF-28 bij waypoint BusAricoViejo, haltes 7847/7890, lijnen 035 en 430
Auto: idem

Fasnia
Bus: TF-28, waypoint BusFasnia, lijnen 033 en 035, halte 7786/7731
Auto: idem