8.04 Granadilla de Abona – El Río – Arico el Viejo

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Vertrekpunt busstation Granadilla de Abona ‘naast’ de TF-64 bij het benzinestation (Shell). In 2019 gesloten. Aan de rechterkant van het voormalige benzinestation loopt een smal pad naar het busstation. Parkeerplaats bij waypoint Granadilla de Abona. De wandeling maakt onderdeel uit van zowel de GR 133 als van de Camino Real Granadilla-Güímar. De afstand tussen beide plaatsen is ruim 50 kilometer en daarom hebben wij deze route in vieren gesplitst waardoor het mogelijk is de route met de bus te doen.

Het eerste traject hebben wij in tweeën gesplitst. Granadilla de Abona – El Río en El Río – Arico el Viejo. Beide stukken zijn ca. 10 km maar wel aan elkaar verbonden met als tussenpunt El Río. Als gekozen wordt beide trajecten in één keer te lopen is het te overwegen de bus vanaf Granadilla van 08.30 (dienstregeling checken) te nemen en uit te stappen in Arico el Viejo. Dan kan ‘rustig’ worden teruggelopen.

1e gedeelte Granadilla de Abona – El Río 10.4 km
Vanaf waypoint Granadilla de Abona steken we de TF-28 over; daarna het terrein van het busstation, voor de 2e keer over de TF-28 en even later langs de TF-28 en komen dan op De Plaza González Mena. Het eerste gedeelte van het pad staat in het teken van de landbouw. Daarna wordt het landschap ‘grilliger’ en ruiger. De Camina Real is niet bewegwijzerd maar op sommige punten, waar we een plaats passeren, wordt als (extra) naam Camino Real vermeld.

Een aantal keren steken we de TF-28 over of volgen we kort de TF-28. Het pad is overal heel goed te volgen maar bij waypoint L(astig)P(unt)1CamReal ‘verdwijnt’ plotseling het pad. Na een aantal jaren hebben wij opnieuw een deel van de route gelopen. Nu zijn er bij dit waypoint voldoende wandelstenen geplaatst om de route te kunnen blijven volgen. El Río komen we op een bijzondere wijze binnen door over een smalle brug de barranco over te steken. Aan de kant van El Río staat een beeltenis van Maria en het lijkt wel of het pad ophoudt maar gewoon doorlopen! Rechtsaf kom je in een smal straatje, de Camino Real, en daar is de muur ‘versierd’ met allerlei voorwerpen. Daarna tot aan de kerk wandelen. Bij de kerk is aan de TF-28, op de hoek van de Calle San Bartolomé, een bushalte.

2e gedeelte El Río – Arico el Viejo 9.4 km
De route is vanaf de ‘kerk’ waar, aan de TF-28, ook een bushalte is en in de nabijheid een parkeerplaats gevonden kan worden. Ook dit gedeelte van de route is tot aan Villa Arico niet bewegwijzerd maar het pad is heel goed volgen. Op sommige punten heeft echter de erosie toegeslagen en is bodembedekking geheel of gedeeltelijk verdwenen. Restauratie is zeker noodzakelijk De verwachting is gewettigd dat over een aantal jaren sommige punten niet of zeer moeilijk gepasseerd kunnen worden en dat zou heel jammer zijn.

In het plaatsje La Cisnera moet de juiste ‘afslag’ gekozen worden voor het oversteken van de barranco. De eerste keer hebben ook wij het pad gemist en hebben de barranco via de TF-28 overgestoken. Wel gemakkelijker maar niet de juiste weg voor wandelaars! In Villa de Arico komen we langs de kerk en zien tot onze aangename verrassing dat een aantal wandelingen vanuit hier bewegwijzerd zijn. Echter de route verloopt hiermee niet parallel. Freytag&Berndt geven een ander tracé dat wij ook gelopen hebben. Mooi gedeelte en we komen uit bij de kerk van Arico el Viejo, het einde van de bewegwijzerde route. Bij de kerk is ook een bushalte maar dat is uitsluitend de lijn uit Poris de Abona (Línea 430). We zijn linksaf gegaan naar de TF-28 waar twee, voor ons van belang zijnde, Titsa lijnen lopen (Línea 430 en 035). Pittige maar interessante route.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
1e deel: Granadilla de Abona, busstation, waypoint BusGranadilla; 2e deel: El Río, bij kerk en bushalte, waypoint ElRio
Lengte:
19.8 km
Tijdsduur:
2 x 3 uur
Hoogteverschil:
Ruim 900 meter stijgen; 1150 meter dalen (totaal)
Zwaarte:
Zwaar
Extra tips/opmerkingen:

Veel omhoog en omlaag door barranco’s.
Zeer zwaar: bij combinatie van de 2 wandelingen.

Gewandeld:
02/04/2012
Verbindingen:

Granadilla de Abona
Bus: busstation; waypoint BusGranadilla
Auto: waypoint Granadilla de Abona

El Río TF-28
us: TF-28 bij kerk, waypoint BusElRio, lijnen 035, 039 en 460, haltes 7803 en 7818
Auto: idem

Arico El Viejo
Bus: TF-28 bij waypoint BusAricoViejo, lijnen 035 en 430, haltes 7847 en 7890
Auto: idem