7.73 La Montañeta RW9 (TF-373)

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Middelzwaar. Grotendeels boswandeling met fraaie uitzichtpunten.
Vertrekken vanaf de Ermita de San Francisco en gaan door het dorp La Montañeta. Steken de TF-373 over en komen op een onverharde weg. In de directe nabijheid waar we vrij ‘uitzicht’ hebben, krijgen we een (glibberig) pad. Wandelstokken aanbevolen! Bij een aantal kastanjebomen zou er een sendero zijn voor een omweggetje. Maar van de sendero is weinig meer te bekennen: heel veel braamstruiken (waypoint 7.73 bramen1)
Het pad zelf (bewegwijzerd!) begint ook last te krijgen van braamstruiken. Een veeg tegen!

Gelukkig gaat het pad over in een onverharde weg en daarna in een ‘normale’ weg (ook bewegwijzerd) maar in werkelijkheid is het een niet al te gemakkelijk pad! Daarna zetten we koers naar het uitzichtpunt Cerro Gordo. Bijna aan het eind is het terrein vergeven van braamstruiken, Geen doorkomen aan. Ruim 8 jaar geleden zijn we hier ook geweest maar onderhoud is er klaarblijkelijk niet gepleegd….
Op Wikiloc een wandeling gezien die vanaf dit uitzichtpunt verder ging ondanks het feit dat een pad niet op enige kaart vermeld was. Nu is dat geen uitzondering maar we troffen een zee van braamstruiken aan (waypoint 7.73 bramen 2). Moeten terug! Resultaat is wel dat deze wandeling weinig nieuws bevat t.o.v. de andere wandelingen vanaf La Montañeta.
Vooraf hadden wij dit scenario – voor de zekerheid – ingecalculeerd en een alternatief geplaatst op onze GPS. Zónder GPS hadden we de heenweg weer terug ‘moeten’ wandelen!

Nadien nog twee pogingen gedaan van ‘onderaf’, ofwel vanaf de Pista Fuente Santa (waypoint 7.73.3 doodloper), maar dat is vergeefse moeite geweest. Het begin leek veelbelovend maar eenmaal in open terrein zijn we opnieuw vastgelopen in de braamstruiken ondanks de aanduiding ‘onverharde’ weg. De 2e keer een pad geprobeerd dat alleen op de officiële Topo-kaart was vermeld: óók misse boel. Ook een onverharde weg (vermeld op de wegenkaart van Garmin) wordt steeds smaller en op een bepaald punt verboden’ voor voetgangers.

Eenmaal op de Pista zijn we nog ruim 2 km verwijderd van ons eindpunt. In vergelijking met wat we hebben gehad een ‘boulevard’ wandeling. Het laatste stuk is weer wandelpad met een flinke daling. Maken nog een ommetje over de brug bij de TF-373 en krijgen dan mooi zicht op de Ermita.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
TF-373, La Montañeta, waypoint Montaneta
Lengte:
10.3 km
Tijdsduur:
3.5 uur
Hoogteverschil:
Ruim 450 meter (totaal)
Zwaarte:
Middelzwaar
Extra tips/opmerkingen:

Wandelstokken (bij glibberige gedeelten)

Gewandeld:
20/01/2023
Verbindingen:

La Montañeta (TF-373)
Bus: TF-373, Ermita San Francisco, waypoint Montaneta, lijn 360, haltes 4610/4597
Auto: TF-373, bij Ermita San Francisco, waypoint Montaneta.