7.36 Ravela – Candelaria

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Deze wandeling is op 15 augustus 2011 (Wikiloc) gelopen (door een pelgrim?). We twijfelen hieraan omdat de route vrij snel, in het begin van Ravela, volledig ‘geblokkeerd’ is door bramen én de aangeduide pelgrimsroute vanaf Agua Garcia naar Las Lagunetas niet gevolgd is. Vertrekpunt is Ravela waar voldoende parkeerruimte en een bushalte is (waypoint BusRavela). In de beschrijving van 7.34 (Ravela RW1) is aangegeven dat wij vastgelopen zijn op de ‘oorspronkelijke’ route. Zowel van ‘boven’ als van ‘beneden’ geprobeerd!

Vanaf de Calle San Cristobal slaan we de Camino El Pozo in. Eerste gedeelte is verhard. Als we Camino El Pozo verlaten lopen we uitsluitend over Pista’s tot aan Las Lagunetas ondanks het feit dat parallel het ‘officiële’ pelgrim pad loopt. Op ruim een kilometer afstand van Las Lagunetas passeren we de piepkleine Area Recreativa Fuente Fria. In Las Lagunetas/El Centeno steken we de TF-24 over en volgen nu – voor het eerst – het ‘officiële’ pelgrimspad naar Candelaria.

Echter ook hier wijkt ‘onze’ pelgrim een aantal kilometers verder van de route af en gaat dan via een onverharde weg (ligt mooi in het landschap) naar de Camino de Los Margenes die naar Igueste leidt. Deze Camino begint mooi maar is – na korte tijd – sterk geërodeerd. Maar het landschap is heel bijzonder. Heel jammer is het dat hoe dichter we bij het geasfalteerde gedeelte komen hoe smaller de Camino wordt. Er wordt gelopen (te zien aan de ondergrond) maar als dat niet het geval zou zijn groeit de Camino binnen een jaar dicht. De afdaling via het asfaltgedeelte is redelijk inspannend.

Qua natuurschoon heel mooi maar qua lopen minder aangenaam. Feitelijk is het nu nog ca. 800 meter dalen, via asfalt, naar Candelaria! Vanaf Igueste tot aan Candelaria wordt klaarblijkelijk wel de juiste pelgrim route gevolgd. In Candelaria volgt onze pelgrim opnieuw een ‘eigen’ route. Het is des te merkwaardiger dat de geplaatste route op Wikiloc eindigt bij de vissershaven van Candelaria die – zoals wij hebben vastgesteld – niet toegankelijk is voor ‘onbevoegden’ tenzij de inwendige mens van de pelgrims op 15 augustus hier wordt versterkt.

De route eindigt dan ook niet bij de Cathedral. Dat is nog 1.5 km verder wandelen (langs de kust). Onze mening is dat ‘onze’ pelgrim een einzelgänger is geweest! Wij hebben de route ‘geknipt’ en in 6 rondwandelingen gelopen en vervolgens samengesteld. Wij zijn van mening dat als rond 08.00 vertrokken wordt vanuit Ravela, het mogelijk is de route rond 17.00 uur te kunnen volbrengen. Uitstekende conditie en voldoende proviand/drinkwater is dan wel een vereiste.
Ons is ‘verteld’ dat de échte pelgrims rond 00.00 uur, met koplampen, vertrekken om dezelfde dag aan te kunnen komen.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
Ravela, Camino Real Orotava, waypoint BusRavela
Lengte:
20.1 km
Tijdsduur:
8 uur (tot aan vissershaven Candelaria)
Hoogteverschil:
700 meter stijgen en 1500 meter dalen
Zwaarte:
Extreem
Extra tips/opmerkingen:

Niet bij regen en wandelstokken aanbevolen

Gewandeld:
03/04/2017
Verbindingen:

Ravela
Bus: Camino Real Orotava, halte Gasolinera, lijn 054, waypoint BusRavela
Auto: idem

Candelaria
Bus: Halte CruzCand (richting Adeje; aan TF-1); richting Santa Cruz idem – schuin overzijde – TF-1
Auto: nabijheid Basilica de Seňora de Candelaria OF waypoint ParkingCand.