7.19 La Montañeta – La Guancha II – PR TF-42

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Bijzondere wandeling: heel verschillende (fraaie) landschappen en vergezichten.
Bij het vertrekpunt La Montañeta is op het info-paneel vermeld dat de PR TF-42 ‘onder constructie’ is en daarom niet begaanbaar (2015)! Deze boodschap wordt herhaald bij elke wegwijzer.
In 2019 hebben wij vastgesteld dat er geen info-bord meer is over de PR TF-42. Ook de aanwijsbordjes zijn ‘verdwenen’. Pad is naar alle waarschijnlijkheid met EU-geld  tot stand gebracht en is er voor onderhoud geen geld! Voor de PR TF-70 geldt hetzelfde (Boca Tauce – Guía de Isora, wandeling 1.44).

Vanaf La Monteñeta kunnen meerdere (bewegwijzerde) wandelingen gedaan worden. O.a. naar Garachico of Arenas Negras en/of Chineyro. In het eerste stuk worden we ‘verwend’. Heel gemakkelijk te lopen maar meestal is dat een ‘voorbode’ voor minder gemakkelijke gedeelten. Zo ook bij deze wandeling. In het algemeen is de bewegwijzering uitstekend. Is ook nodig omdat er vele wegen/paden in het gebied zijn. Veel meer dan ‘onze’ digitale kaarten aangeven. Vooraf hadden we niet ingeschat dat er zoveel stijgingen zouden zijn: Ruim 500 meter. Dit betekent over de gehele afstand geen 500 meter dalen maar 1000 meter dalen. In combinatie met de lengte hebben we de wandeling ook ‘zeer zwaar’ geclassificeerd.

Bij waypoint Cuevo Del Viento is het bezoekerscentrum op ca. 1 km afstand. Deze grot kan alleen bezocht worden met een gids: Zie wandeling 7.29 Redondo – Cueva Del Viento (h/t). Bij waypoint ElLagar gaat er ook nog een bewegwijzerde wandeling naar de Zona Recreativa. De verwijsborden zijn onjuist: Geen vermelding met een subnummer, zoals voorgeschreven is (bijv. 42.1) maar met de aanduiding van de hoofdroute PR TF-42. Een aantal keren is er een fraai uitzicht op de achterkant van de Teide. Maar foto’s nemen is moeilijk omdat er ‘tegenlicht’ is. Maar van het uitzicht op de kustlijn en het omliggende landschap blijven we genieten.

Bijna aan het eind van de bewegwijzerde route zijn de markeringen ‘over’ geschilderd in een witte kleur. Dit is het gedeelte waar de regen het pad sterk heeft geërodeerd. Wij vonden het niet onoverkomelijk. In het begin van de wandeling was er een gedeelte dat wij veel ‘lastiger’ vonden. Behoorlijk glad bij droog en zonnig weer! In La Guancha hebben we een waypoint geplaatst waar de bus en/of taxi’s zijn. Maar ook een waypoint waar parkeerplaats voor de auto is. Het beginpunt van de PR TF-42 in Guancha is niet, zoals veelal gebruikelijk, bij de kerk. Aan de ‘buitenkant’ van Guancha begint de wandeling (TF-344).

Aanvullende informatie

Beginpunt:
TF-373, La Montañeta, waypoint Montaneta
Lengte:
17.3 km
Tijdsduur:
6 uur
Hoogteverschil:
1000 meter omlaag en 500 meter omhoog
Zwaarte:
Zeer zwaar
Extra tips/opmerkingen:

Niet bij regen en wandelstokken aanbevolen

Gewandeld:
07/12/2015
Verbindingen:

La Montañeta (TF-373)
Bus: TF-373, Ermita San Francisco, waypoint Montaneta, lijn 360, haltes 4610/4597
Auto: TF-373, bij Ermita San Francisco, waypoint Montaneta

La Guancha TF-342
Bus: TF-342, waypoint BusTaGuancha (lijn 354, halte 4416/4506)
Auto: TF-342, waypoint LaGuancha