7.01 La Montañeta – Garachico

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Vertrekpunt is La Montañeta, waypoint Montaneta, bij de Ermita. Het is een gedeelte van de wandeling PR TF-43. Goed bewegwijzerd. Het is gemakkelijker deze wandeling met de bus te doen dan met twee auto’s. Hemelsbreed nog geen 10 kilometer maar via de (geasfalteerde) weg ben je zo anderhalf uur kwijt (heen en terug), zo is onze voorzichtige schatting. Vanaf de Ermita lopen we eerst kort over de geasfalteerde weg. Daarna gaan we het pad op. Heel veel brocolli-stenen. Geen teken van droogte. Het is eerder een bijzonderheid dat het in dit gebied droog weer is! Nu is dat wellicht overdreven maar de keren dat er mist en/of laaghangende bewolking is, is zeker geen uitzondering. In de nabijheid van San Juan de Reparo gaan we onder de autoweg door!

In het dorp dalen we behoorlijk steil en komen dan uit op de TF 82 en kunnen we recht oversteken naar ons laatste stuk richting Garachico. In het dorp goed opletten omdat de markeringen soms wat hoger aan muren zijn aangebracht. Voordat dat je het weet kijk je er ‘overheen’! Maar we volgen de straat Camíno Dos El Monte. De aanduiding voor het pad geeft echter aan dat we ca. 25 meter voor de TF82 rechtsaf moeten, d.i. de Calle Virgin de las Nieves. Vrij vertaald: straat van de sneeuwmaagd. We komen dan uit op het kerkplein waar, zoals gebruikelijk, een bord staat met informatie over de route PR TF 43.

In Tenerife is het geen uitzondering dat wandelpaden bij de kerk of Ermita beginnen en/of eindigen. Je hebt dan een goed oriëntatiepunt en de ‘Tenerifianen’ weten (bijna) allemaal waar de kerk is! Als we vanaf het kerkplein de weg oversteken moeten we ca. 50 meter links/terug gaan en zien we (opnieuw) het bordje naar Garachico staan. Het pad is in het verleden mooi aangelegd. Een breed pad en goed begaanbaar pad ondanks het feit dat het door de regen enigszins is aangetast. Het is een echt kronkelpad omdat we ruim 300 meter moeten dalen op ruim een kilometer hemelsbreed. Door het kronkelen is ons, zowel het dalen als het stijgen, behoorlijk meegevallen.

Als we in de eerste bebouwing bij Garachico aankomen komen we weer op de geasfalteerde weg. Maar na korte tijd moeten we linksaf het pad weer op en komen dan uit op een T-kruising waar het bordje naar links wijst. Als we rechts hadden gegaan en dan de eerste weg links zouden we uitkomen bij de Iglesia of Nuestra Señora de los Angeles. Wij volgen echter de ‘bebording’ en komen dan uit op de Plaza de Juan Gonzales in de directe nabijheid van een andere kerk (Eglise Santa Ana). Op het plein staat ook een informatiebord over de route Garachico-Arenas Negras. Garachico is een mooie en historische stad. Het is een belangrijke stad geweest tot 1706. In dat jaar kwam een definitief einde aan haar bloei door een vulkaanuitbarsting (5 mei). In de directe omgeving van het eindpunt van de route staan veel historische gebouwen en de zee is op steenworpafstand.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
TF-373, Ermita San Francisco, waypoint Montaneta
Lengte:
7.6 km
Tijdsduur:
3 uur
Hoogteverschil:
100 meter stijgen en 1100 meter dalen
Zwaarte:
Middelzwaar
Extra tips/opmerkingen:

Geen

Gewandeld:
14/02/2013
Verbindingen:

La Montañeta TF-373
Bus: TF-373, lijn 360, haltes 4597/4610 bij Ermita San Francisco, waypoint Montañeta
Auto: idem

Garachico
Bus: TF-42, La Cooperativa, waypoint BusGarachico, lijnen 107 en 363, haltes 4442/4480
Auto: Aan de zee langs de TF-42 in nabijheid waypoint BusGarachico