6.12 Vilaflor RW1

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Vast vertrekpunt is de kruising TF-51/21, waypoint BusVilaflor. Even vóór het benzinestation Disa is parkeerruimte. Door het dorp en vóór de kerk langs en dan zijn we bij het beginpunt van de wandeling PR TF-72 en het vervolg van de LAW GR131. Vanaf de kerk tot aan ons hoogste punt in de wandeling is een pittige klim (ruim 300 meter). Bij helder weer zijn de uitzichten op het bergmassief en Vilaflor heel aangenaam.

Even voorbij ons hoogste punt gaan we rechtsaf een sterk geërodeerd 4×4 pad op dat al heel snel overgaat in een wandelpad. Op ruim 500 meter van onze afbuiging is een helikopter landingsplaats. Of deze bestemd is voor gestrande toeristen is ons niet bekend. Het wandelpad gaat over een bergrug en is goed te lopen én te onderscheiden. Deze route staat op het kaartmateriaal van Freitag & Berndt als de PR TF-75. Van enige aanwijzing hebben wij geen kennis kunnen nemen.

Van boven naar beneden is er één waypoint LastigPunt PR TF-75 geplaatst waar een duidelijk pad rechtsaf naar beneden gaat wat we niet moeten nemen. Wij buigen links af (wandelstenen geplaatst) en zien dan een duidelijk maar smal pad. Komen bij een ‘waterleiding’ die uitkomt op een Camino. Op het punt dat we uitkomen op de TF-21 (óók ons laagste punt in de wandeling) is de pelgrimsroute Hermano Pedro. Wij gaan echter naar Vilafor onze eindbestemming waarvoor we weer ruim 200 meter moeten stijgen.

Het laatste deel van de route loopt fraai door het landschap (als het helder is). De meeste kans op helderheid, zo is onze ervaring, is ‘zo vroeg mogelijk vertrekken’. Op het plein voor de kerk waar óók een beeltenis van de Hermano Pedro in het water staat is het goed toeven. Naast café-stoelen zijn er ook banken voor algemeen gebruik. Samenvattend: fraaie maar inspannende wandeling.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
Vilaflor, bij kruispunt TF-21 TF-51, waypoint BusVilaflor
Lengte:
14.1 km
Tijdsduur:
5.5 uur
Hoogteverschil:
500 meter
Zwaarte:
Zwaar
Extra tips/opmerkingen:

Geen

Gewandeld:
24/11/2014
Verbindingen:

Vilaflor
Bus: TF-21-51, bij tankstation, waypoint BusVilaflor, lijn 342 (éénmaal per dag) haltes 7672/7673, lijnen 474 en 482, halte 7635.
Auto: TF-21-51, idem OF waypoint VilaflorP