6.09 Vilaflor – Granadilla de Abona II

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Ons bekende beginpunt is de bushalte in Vilaflor. We lopen het dorp in en komen uit op de route PR TF 72/GR 131. Een pittige klim. Wel met fraaie uitzichten op o.a. de bekende Sombrero. Bij het begin van de ‘echte’ rondwandeling van de PR TF 72 gaan we rechtsaf (linksaf is óók de route GR 131, d.i. onze wandeling 6.07 Vilaflor- Paisaje Lunar). Als we rechtsaf slaan, het ‘begin’ van TF PR 75, zien we een Camino die zelfs voor 4×4 auto’s berijdbaar is, zoals we hebben gezien.

De route is niet bewegwijzerd; wel deels gemarkeerd. Wij hebben de route uitgezet op basis van kaartmateriaal van Freitag&Berndt. Na korte tijd gaat de Camino over een in een goed pad met mooie uitzichten op de omgeving van Vilaflor. We hebben het idee dat het pad weinig belopen wordt. En als het al belopen wordt zijn het jagers. In het gebied rondom Vilaflor zijn veel Camino’s en sendero’s. Daarom is het noodzakelijk de GPS goed in de gaten te houden want voordat je het weet loop je een Camino voorbij en moet je teruggaan, zo is onze ervaring! Twee waypoints hebben wij op de route aangeduid als L(astig)P(unt). Wij hebben 4 keer gepoogd de juiste route te vinden. En met succes!

De eerste keer zijn we een muur overgegaan, langs een huis en vervolgens een Camino. Maar dat was niet de route zoals getekend op de kaart. De tweede keer zijn we van ‘onderen’ gaan lopen om uit te komen bij het punt waar we de eerste keer over de muur zijn geklommen. Bij de eerste poging zijn we schuin naar boven gelopen (géén pad) maar toen we bij de 2e poging naar beneden gingen (óók geen pad) zagen we een pad bij een waterleiding. Wéér omhoog maar toen we terugkwamen waren er meer paden. Als je het weet is het gemakkelijk maar we hebben – voor alle zekerheid – 2x een waypoint geplaatst. Nu stemt de route – volgens ons – redelijk overeen met het (concept?) tracé van de PR TF 75.

Wanneer we in de buurt van Cruz de Tea komen zijn sommige stukken geasfalteerd. Geasfalteerde wegen (naar beneden) vinden wij meestal moeilijker lopen dan paden. Het lijkt vreemd, maar dat is onze ervaring. Een klein deel van de route loopt parallel met PR TF 83 (maakt deel uit van route 3.24 Parador-Cruz de Tea – Granadilla de Abona; deze PR-83 route is –volgens ons – op geen kaart vermeld). In Granadilla sluiten we aan op de lange afstandsroute GR 133 en komen we uit bij het busstation of waypoint Granadilla de Abona.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
Kruispunt TF-51 en TF-21, waypoint BusVilaflor
Lengte:
16.9 km
Tijdsduur:
5.5 uur
Hoogteverschil:
350 meter stijgen; ruim 1100 meter dalen
Zwaarte:
Zwaar
Extra tips/opmerkingen:

Geen

Gewandeld:
11/01/2013
Verbindingen:

Vilaflor
Bus: Kruispunt TF-51 en TF-21, waypoint BusVilaflor, lijn 342 (éénmaal per dag), haltes 7672 en 7673, lijnen 474 en 482, halte 7635
Auto: idem (bij benzinestation)

Granadilla de Abona
Bus: busstation waypoint BusGranadilla
Auto: waypoint Granadilla de Abona