6.06 Vilaflor-Ifonche-Arona (GR 131, etappe 7)

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Ons vaste vertrekpunt – als we met de bus komen – is de kruising TF-21-51, bij het tankstation, waypoint BusVilaflor. Met de auto vanaf datzelfde punt OF in nabijheid van de kerk in Vilaflor (waypoint VilaflorP). Ruime parkeerplaats. Een stevige maar mooie wandeling. Waypoint Vilaflor is geplaatst bij het informatiebord van de wandelroute TF 72 in de directe omgeving van het kerkplein én het bordje van het begin van etappe 7 van de lange afstandswandeling GR-131.

We lopen een gedeelte van de Calle Castaños en lopen naar ‘boven’ achter de kerk langs en gaan via de Avenida La Paz naar de TF 21. Steken deze over en gaan de Camino de San Roque in.  In een scherpe bocht gaan we een trap op waar ook een uitzichtpunt is. De trap naar beneden en dan komen we weer uit op de Camino. Bij een T-kruising gaan we rechtsaf en passeren het restaurant Vendemia en gaan een 4×4 pad in. Etappe 7 van GR-131, een afstand van ruim 19 km (vanaf kerk Vilaflor tot busstation Arona), heeft een goede bewegwijzering! Verkeerd lopen, en dat betekent heel wat voor ons, kan bijna niet. Goed afgebakend en op meerdere plaatsen ‘trappen’, en zelfs leuningen, aangebracht.
Nu we een aantal jaren verder zijn hebben mountainbikers op sommige punten ‘afsnijders’ gemaakt. Ook de bewegwijzering begint te verbleken.

We steken tweemaal de Barranco del Rey over: op beide punten is het mogelijk dat er zoveel water doorheen stroomt dat teruggekeerd moet worden. Dit zal niet vaak gebeuren maar als het de dag of de dagen daarvoor veel geregend heeft dan adviseren wij het ‘risico’ niet te nemen. Op beide plaatsen is dit heel duidelijk aangegeven. Gerekend vanaf Vilaflor voor de 1e keer op ca. 8 km en voor de 2e keer op ruim 15 km in de nabijheid Vento op ca. 1.5 km vóór Arona. Het eerste gedeelte, ruim 11 km, gaat tot Ifonche. Goede (soms brede) paden en voor een deel door het bos. Geen bijzondere uitzichten maar daar staat tegenover dat je je redelijk tegen de zon en warmte kunt beschermen.

In Ifonche staan de deuren van een restaurant, waar we langs komen, uitnodigend open voor een tussenstop om wat te drinken en op verhaal te komen voor het laatste stuk. Het tweede gedeelte, ca. 7 km, is, bij goed weer, een heel mooi gedeelte. Tijdens onze wandeling begon het een beetje te regenen en was het uitzicht grotendeels weg. Maar in de buurt van El Conde trok de lucht weer open en ontvouwde zich een fraai landschap. In Arona is bij de kerk een informatiepaneel geplaatst met informatie over de lange afstandswandeling GR 131. Samenvattend: een mooie wandeling waarbij de verschillen tussen de landschappen bij Vilaflor, Ifonche en Arona goed geïllustreerd worden. Ook de weersomstandigheden waren verschillend: mooi in Vilaflor, regen in Ifonche en droog in Arona.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
TF-21-51, waypoint BusVilaflor bij tankstation
Lengte:
19 km
Tijdsduur:
6 uur
Hoogteverschil:
1000 meter (meestal dalen)
Zwaarte:
Middelzwaar
Extra tips/opmerkingen:

Etappe 7 LAW GR 131

Gewandeld:
27/01/2014
Verbindingen:

Vilafor
Bus: TF-51-21, bij benzinestation (waypoint BusVilaflor)
Auto: Idem OF waypoint VilaflorP

Arona
Bus: waypoint BusArona1 aan de Av. de la Constitutíon (lijnen 112, 480 en 482)
Auto: idem OF TF-51, waypoint ParkArona