6.01 Vilaflor-Las Lajas

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Mooie maar inspannende wandeling.
In Vilaflor is het vaste vertrekpunt – als we met de bus komen – het benzinestation aan de TF-21 (waypoint BusVilaflor). Met de auto bij hetzelfde punt of in nabijheid van de kerk in Vilaflor (waypoint VilaflorP). Een ruime parkeerplaats. Inspannende maar mooie wandeling. Waypoint Vilaflor is geplaatst bij de informatieborden van de wandelroute TF 72 en GR 131 in de directe omgeving van het kerkplein. We lopen een gedeelte van de Calle Castaños en lopen achter de kerk langs en gaan via de Avenida La Paz naar de TF-21. Steken deze over en gaan de Camino de San Roque in. In de scherpe bocht kunnen we een trap nemen die ons leidt naar een uitzichtpunt.

In de directe nabijheid van het restaurant/hotel staat een info-bord over de lange afstandswandeling GR 131. Niets (meer) over Las Lajas. Het is een breed pad wat niet altijd gemakkelijk te lopen is. In het begin is het een interessante route. Niet spectaculair. Alleen waar het terrein meer ‘open’ is, zijn er mooie vergezichten. De route is met groene stippen gemarkeerd (2009) maar deze stippen hebben veel van de zon te lijden en na een aantal jaren zijn ze helemaal verdwenen. Op bijna 4 km afstand is nog een overblijfsel te zien van een voormalige Galería. In deze omgeving zijn in het begin van de 20e eeuw vele duizenden pijnbomen geplant voor de winning van hars. Meestal zijn in de bomen, aan de westzijde, inkepingen gemaakt voor de winning. Deze hars werd onder meer gebruikt voor het dichten van schepen en voor genezingsolie.

We gaan door de Barranco del Cuervo heen en dan is het een paar honderd meter behoorlijk klimmen langs een smal pad waarop veel losse stenen liggen. De uitzichten worden hier steeds mooier. Als we de klim gehad hebben is het nog ruim een kilometer voordat we bij Las Lajas zijn. We lopen als het ware met een grote boog om de Montaña Las Lajas heen.
In de weekeinden is het, bij goed weer, heel druk en wordt er veel gebarbecued.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
TF-21-51, bij tankstation, waypoint BusVilaflor
Lengte:
8.4 km
Tijdsduur:
3.5 uur
Hoogteverschil:
900 meter stijgen en 150 meter dalen
Zwaarte:
Zwaar
Extra tips/opmerkingen:

Stapzekerheid.

Gewandeld:
16/03/2009
Verbindingen:

Vilaflor (TF-21)
Bus: TF-21-51, waypoint BusVilaflor bij tankstation, lijn 342 (éénmaal per dag), haltes 7672 en 7673, lijnen 474 en 482, halte 7635
Auto: TF-21-51, idem OF bij waypoint VilaflorP
Las Lajas (TF-21)
Bus: Area Recreativa Las Lajas (eenmaal per dag heen en terug, lijn 342 vanaf Playa de las America’s !)
Auto: Area Recreativa Las Lajas