5.58 Buenavista del Norte – Garachico (TF-42)

« Terug naar overzicht

Algemene informatie

Vertrekpunt is het busstation van Buenavista Del Norte. In de directe nabijheid is voldoende parkeerplaats. Eerst door het oudere gedeelte van Buenavista; langs de begraafplaats en daarna langzamerhand richting kust. De gevolgde route is o.i. de enige (toegestane) openbare weg. Het eerste deel van het pad langs de kust wordt zelfs als ‘Klettersteig T3’ aangeduid. O.i. enigszins overdreven! Wel zijn stapzekerheid en het niet hebben van hoogtevrees belangrijk!
We lopen nu voor de 3e keer (grotendeels) het pad langs de kust maar vervelen doet het niet. De aanrollende golven blijven indrukwekkend. In de route staan ook info-bordjes met als tekst GEORuta.
Op de site https://buenavistadelnorte.travel/ staan deze routes vermeld. Zijn o.i. deels niet toegankelijk voor het gewone volk. Ook lijkt het erop dat het een eenmalig initiatief is geweest.

Een aantal keren ‘moeten’ we over rotsen klimmen. Zijn geen gemakkelijke gedeelten maar met de nodige voorzichtigheid goed te doen. Hoe verder we komen hoe breder de weg wordt. Kunnen ook van de Teno genieten!
Na waypoint 5.58.3 lopen we langs een verharde weg. Hier en daar zijn strandjes maar het lijkt ons geen pretje een duik te nemen! Tegenover het telegraafkantoor staat een verlaten suikerfabriek uit de tijd dat op Tenerife rietsuiker werd geteeld.
In het dorpje Caleta de Interian is het pad langs de kust (tijdelijk) afgezet bij waypoint 5.58.4 werkzaamheden.

We verlaten de kustlijn, steken de TF-42 over en gaan naar de Camino Viejo. Een heel rustige weg die meer stijgt dan ons lief is! Bij Las Cruces sluiten we aan op de TF-421. Tot onze verbazing reden – tijdens onze passage – vrijwel geen auto’s op dit gedeelte. Bij het piepkleine dorp San Pedro, voorbij de kerk, gaan we een over een bijzonder, sterk dalend (met trappen), pad naar de TF-42 waar de bushalte is.

Aanvullende informatie

Beginpunt:
Buenavista Del Norte, waypoint BuenavistaParkBus
Lengte:
15.6 km
Tijdsduur:
4.5 uur
Hoogteverschil:
Ruim 300 meter stijgen en ruim 400 meter dalen
Zwaarte:
Middelzwaar
Extra tips/opmerkingen:

Geen hoogtevrees en stapzekerheid.

Gewandeld:
13/03/2024
Verbindingen:

Buenavista Del Norte (TF-42)
Bus: busstation, waypoint BuenavistaParkBus
Auto: in nabijheid busstation.
San Pedro (Garachico TF-42)
Bus: La Cueste, halte 4443/4479, lijn 363 (Icod – Buenavista del Norte)
Auto: in nabijheid bushalte.